Svijet

IAEA nija našla dokaze da se u Ukrajini pravi "prljava bomba"

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da za sada nije pronašla "nikakav znak o neprijavljenim nuklearnim aktivnostima" na tri mjesta ispitivana na zahtjev Kijeva, koga Moskva optužuje da je sklonio dokaze o pripremi "prljave bombe".

IAEA nija našla dokaze da se u Ukrajini pravi "prljava bomba" Foto: UGC
BetaIzvor

„Naša procjena tehničkih i naučnih rezultata koje imamo do sada nije pokazala nikakav znak neprijavljenih nuklearnih ili materijalnih aktivnosti na te tri lokacije”, rekao je šef IAEA Rafael Grosi u saopštenju.

Grosi je naveo da će što je prije moguće podnijeti izvještaj o rezultatima ekoloških uzoraka, misleći na uzorke koje su uzeli inspektori IAEA.

Inspekcije su izvršene u Institutu za nuklearna istraživanja u Kijevu, u fabrici za eksploataciju ruda u mjestu Žovti Vodi i u fabrici u Dnjepru, na pisani zahtjev Ukrajine da se pošalju timovi IAEA.

U saopštenju UN agencije navodi se da su posljednjih dana inspektori mogli da završe predviđene aktivnosti i bez smetnji da stignu do tih lokacija.

Rusija je optužila Ukrajinu da se sprema da upotrebi „prljave bombe“ protiv njene vojske, ali Kijev sumnja da Rusija hoće da upotrebi takvu bombu i da za to okrivi Ukrajinu i time poslije opravda upotrebu nuklearnog oružja od strane Moskve, čije trupe gube tritorije na istoku i jugu Ukrajine.

„Prljava bomba“ je konvencionalna bomba okružena radioaktivnim, biološkim ili hemijskim supstancama koje se rasprše prilikom eksplozije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedjelje zatražio od IAEA da izvrši inspekciju ukrajinskih nuklearnih lokacija što je prije moguće.

Portal Analitika