Politika

Negdje to nalažu zakonski rokovi, a ponegdje i – haotična situacija

I ove godine slijede izbori: Pogledajte gdje će se sve glasati

Birači u Crnoj Gori i ove će godine na izbore. Doduše, ne na državne, već u nekoliko opština.

I ove godine slijede izbori: Pogledajte gdje će se sve glasati Foto: Reuters
Portal AnalitikaIzvor

Naime, redovni izbori tokom 2024, i to u njenih prvih devet mjeseci, moraju biti održani najdalje do uvodne sedmice oktobra u tri opštine – Kotoru, Gusinju i Andrijevici. Međutim, ostaje i čuveni slučaj Šavnika – jer, tamo su posljednji validni izbori održani prije šest godina.

S obzirom na to da su mandati aktuelnih odbornika verifikovani 20. oktobra 2020, u Kotoru bi izbori trebalo da budu održani najdalje do 5. oktobra. Jer, zakon nalaže da izbori moraju biti održani najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika iz aktuelnog saziva.

Slično je i u Gusinju, gdje je konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta 2020. održana trećeg oktobra. Podsjetimo, u toj lokalnoj upravi u međuvremenu je bilo i prekompozicija i promjene čelnika opštine – umjesto Anele Čekić (DPS), u septembru je na tu funkciju izabran Sanel Balić (BS).

Ove godine slijede i lokalni izbori u Andrijevici. No, tamo je gotovo godinu stanje potpuno haotično, a sve je kulminiralo time što ‘grupa građana’ ne dopušta održavanje Skupštine. Opozicija ističe kako je grupa instruirana od strane lokalnih vlasti koje su faktički izgubile većinu.

Nadležne državne institucije nijesu konkretno uticale kako bi situacija u Andrijevici bila razriješena, a identičan je zaključak i povodom još drastičnijeg – na našem kontinentu apsolutno jedinstvenog primjera Šavnika.

Tamo već godinu i po ne mogu biti završeni izbori, niti ta nevjerovatna situacija naročito opterećuje bilo koga. Da li bi u ‘paketu’ sa Kotorom, Gusinjem i Andrijevicom ove godine mogao biti i Šavnik – logika nalaže da bi, ali iskustvo ipak poziva na oprez.

Pored toga, još je nekoliko opština u kojima se manje ili više govori o novim izborima, poput Budve ili Ulcinja.

Portal Analitika