Zanimljivosti

Motor može imati probleme s pokretanjem, paljenjem, gubitkom snage

I gorivo ima rok trajanja: Evo koliko dugo može da stoji u rezervoarima

Rok trajanja ima i gorivo uprkos tome ako automobil ostavite na parkingu ili u garažama.

I gorivo ima rok trajanja: Evo koliko dugo može da stoji u rezervoarima Foto: Depositphotos
avazIzvor

Benzin i dizel ne mogu predugo stajati u rezervoarima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti osobine i kad nakon mjeseci stajanja uključite automobil – moglo bi biti problema.

Postoje bakterije

Benzin u rezervoaru trebalo bi da potrošite nakon najviše dva do tri mjeseca. Ako to ne učinite, ono što će se desiti jeste da će postati tečnost koja bi mogla našteti vašem motoru. Dizel u rezervoaru goriva može izdržati jednako kratko.

U biodizelu s kojim se miješa dizelsko gorivo ima bakterija, koje će sa stajanjem djelovati i zbog toga će stvarati muljevite naslage. Moguća je korozija rezervoara goriva ili začepljenje sustava dovoda goriva.

Dizel u rezervoaru goriva treba potrošiti za otprilike tri a najkasnije za šest mjeseci.

Dotrajalo gorivo

Kako prepoznati dotrajalo gorivo, odnosno šta će se dogoditi kada uđe u motor vašeg vozila? Uključiće se lampica motora, koja, naravno, može svijetliti i zbog bezbroj drugih razloga. Odvezite svoje vozilo u servis pa će vam tamo pronaći uzrok problema.

Motor može imati probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Pokvareno gorivo potrebno je izvući iz rezervoara.

Portal Analitika