Svijet

I dalje napeto na Tajlandu

Izvor

Situacija na Tajlandu je i dalje napeta. Po riječima portparola vojske, moguća je upotreba oružja u sukobu između vojske i antivladinih demonstranata u Bangkoku. Portparol vojske je naglasio da mora postojati linija razdvajanja između dve strane. Ukoliko učesnici protesta budu pokušali da prodru u finansijsku četvrt grada, biće upotrebljeni najprije suzavac, a zatim i oružje.

Tajlandska vojska ušla je u poslovni dio Bangkoka, a namjera vlasti je da spriječi širenje višenedeljnih protesta na djelove grada važne za funkcionisanje privrede.

Međutim, prema riječima jednog od lidera demonstranata, protesti će se nastaviti, a demonstranti najavljuju da se priprema "završna bitka".

Vođa protesta Natavut Saiku, najavio je da će trgovinski centar Bangkoka biti mjesto "završne bitke" i da "više neće biti pregovora".

Demonstranti traže od premijera Abisita Vedžadžive da podnese ostavku, raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Antivladine demonstracije u Tajlanadu prijete i da ugroze najprofitabilniju privrednu granu turizam, jer interesovanje stranaca za odmor u zemlji čija je situacija nestabilna, opada.

Trgovinski centar Račaprasong, drugi je po veličini trgovinski kompleks u jugoistočnoj Aziji, mjesto u koje su turisti prosto hrlili. Sada je zatvoren, kao još nekoliko velikih trgovinskih centara u Bangkoku koji rade od početka protesta.

Tajland ima veoma razvijenu turističku granu, drugu po snazi u Jugoistočnoj Aziji, odmah iza Maldiva. Ukupno šest odsto bruto nacionalnog dohotka ostvaruje se od turizma, a u toj grani radi više od 1,8 miliona ljudi.

"Dolazak turista u Bangkok je za sada prepolovljen", izjavio je Surapol Sritrakul, predsednik Asocijacije tajlandskih putničkih agenata (ATTA).

Portal Analitika