Abiznis

Predmet pred ustavnim sudijom

I dalje bez odluke o ukidanju neradne nedjelje, za godinu kažnjeno samo 15 trgovaca

Predmet o ukidanju neradne nedjelje, koja za trgovine na malo i veliko važi od 20. oktobra prošle godine, i dalje je pred ustavnim sudijom, saopšteno je Dnevnim novinama u Ustavnom sudu.

I dalje bez odluke o ukidanju neradne nedjelje, za godinu kažnjeno samo 15 trgovaca Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Inicijativu o brisanju te odredbe iz Zakona u unutrašnjoj trgovini najvišoj sudskoj instanci je podnijela Unija poslodavaca prije više od godinu, tačnije prošlog septembra.

“U postupku po inicijativi za ocjenu ustavnosti odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini završen je prethodni postupak u kojem se pribavljaju mišljenja, odnosno odgovori na inicijativu. Predmet je dodijeljen u rad sudiji izvjestiocu i savjetniku, i u radu je”, rekli su u sudu.

Uvođenjem neradne nedjelje, slobodan dan u trgovini dobilo je oko 40.000 zaposlenih.

Kada je riječ o kontrolama rada marketa i ostalih trgovina, tržišni inspektori su za godinu u 15 slučajeva utvrdili kršenje zakona.

Ukupan iznos izrečenih kazni je 13.500 eura i, prema riječima zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove, sve su naplaćene.

“Od 20. oktobra prošle do 16. oktobra ove godine, tržišni inspektori su u 15 slučajeva utvrdili da trgovci vrše promet robe nedjeljom suprotno članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. U svih 15 slučajeva su zbog počinjenog prekršaja izrekli novčane kazne prekršajnim nalogom i to pravnom licu u iznosu od 1.000 i odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 200 eura, dok je za preduzetnika izrečena novčana kazna u iznosu od 300 eura. Ukupan iznos izrečenih kazni je 13.500 eura”, kazali su Dnevnim novinama u Upravi.

Oni su naglasili da su inspektori u svih 15 slučajeva zatvorili prodajne objekte za period u kojem rad nije dozvoljen.

Nadzorom su, kako su istakli u Upravi, obuhvaćene trgovine na malo i veliko u svim opštinama.

Najviše kršenja utvrđeno je u Budvi i to u pet slučajeva, gdje je trgovcima izrečeno 5.100 eura kazni. Slijedi Nikšić sa dvije kazne od ukupno 2.400 eura, dok je u Podgorici u dva slučaja izrečeno 1.500 eura.

Inspektori su u Ulcinju, Danilovgradu i Kotoru za nepoštovanje neradne nedjelje izrekli po jednu kaznu od 1.200 eura. Kazne od po 300 eura dobile su prodavnice u Beranama, Tuzima i Herceg Novom.

“Najviše kršenja mjera je utvrđeno kod marketa, prodavnica, diskonta pića” ukazali su u Upravi.

Oni su naglasili da su od početka primjene neradne nedjelje do danas kontinuirano nadzirali poslovanje trgovina.

“Tržišna inspekcija je 20. oktobra prošle do 16. oktobra ove godine kontinuirano vršila nadzor nad primjenom propisane obaveze iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se propisuje da se trgovina ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika”, upozorili su u Upravi.

Na pitanje koliko prodavnica je radilo nedjeljom od pojave korona virusa u zemlji i uvođenja vanrednih mjera u martu, u Upravi su odgovorili da je utvrđeno šest nepravilnosti.

“Od pojave korone utvrđeno je šest nepravilnosti u primjeni propisane obaveze iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini”, naveli su u Upravi, dodajući da raspolažu sa 50 tržišnih inspektora, od kojih je trenutno 33 radno radno angažovano.

Razlog odsustva ostalih je, kako su objasnili, izolacija zbog korona virusa, bolovanje ili odmor.

“Angažovanje inspektora organizuje se na osnovu procjene rizika stanja na terenu i po potrebi se uključuju u nadzor U ovoj oblasti nadzora angažuju se svi tržišni inspektori”, zaključili su u Upravi za inspekcijske poslove.

Portal Analitika