Društvo

Husović: Crna Gora primjer sklada i multietničnosti

IzvorOn je na, tradicionalnom iftaru (ramazanskoj večeri) održanom u subotu na Plavnici, dodao je to idealna prilika da vjernici podijele kulturu i običaje sa prijateljima drugih vjera.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je istakao da je Turska među prvima priznala nezavisnost naše tržave, i time nam pomogla u najbitnijem trenutku.

- Mi smo u Crnoj Gori ponosni na naše Bošnjake i Muslimane. Dužni smo da im omogućimo svu slobodu, i da poštujemo sve islamske potrebe. Sporazumom između Vlade i Islamske zajednice postignut je pravi cilj. Otvaranjem medrese omogućili smo školovanje mladim vjernicima kako ne bi morali da se školuju u inostranstvu – rekao je Vujanović.

On je pozvao sve turske investitore da ulažu u našu zemlju jer, kako je rekao, u nama imaju vječnog prijatelja.

Potpredsjednik Turske Bešir Atalaj rekao je da Crna Gora služi kao primjer kako spojiti ljude različite vjere i kulture, posebno što Turska želi da nakon prošlosti sa svima živi u miru i toleranciji.

- Potpisivanjem sporazuma kojim ste priznali islam kao zvaničnu religiju, načinili ste jedan bitan pomak. Naša Vlada pruža svu podršku vašoj državi na putu ka Evropskoj uniji, i poziva sve svoje investitore da ulažu u ovu predivnu zemlju – rekao Atalaj.

Večeri su prisustvovali ambasadorka Amerike Sju Kej Braun, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, potpredsjednik Duško Marković, potpredsjednik Vlade Turske Bešir Atalaj, reis Rifat Fejzić, kao i mnogi drugi domaći i strani zvaničnici.

Portal Analitika