Abiznis

Husić: Luci Kotor pilotaža, država će godišnje prihodovati više od million eura

Fiksna koncesiona naknada koja je do sada bila 250 hiljada eura, sada iznosi 900 hiljada eura, plus varjabilna koncesiona naknada, kaže Husić. 

Husić: Luci Kotor pilotaža, država će godišnje prihodovati više od million eura Foto: Uprava pomorske sigurnosti
Portal AnalitikaIzvor

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) i Luka Kotor potpisali su Aneks 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji koji podrazumijeva da Luka Kotor preuzme usluge lučke pilotaže.

Ugovor su, kako je navedeno, potpisali v.d. direktora UPSUL-a Haris Husić i predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Direktor UPSUL-a Haris Husić kazao je da je ovu oblast bilo nužno urediti što prije, kako ne bi bila ugrožena sigurnost plovidbe, posebno u susret ljetnjoj turističkoj sezoni.

“Ovo je velika stvar za državu. Po osnovu ovog ugovora država će godišnje prihodovati više od million eura. Fiksna koncesiona naknada koja je do sada bila 250 hiljada eura, sada iznosi 900 hiljada eura, plus varjabilna koncesiona naknada. To je značajan iskorak, jer će se povećati sigurnost plovidbe, kao i prihodi države i kotorske opštine”, kazao je Husić.

Iz Uprave navode da aneks 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji pored pilotaže rješava i pitanje sidrišta u Dobroti koje će biti izmješteno na drugu lokaciju.

“Aneks je takođe regulisao plaćanje koncesionih naknada za period pandemije korona virusa, kada je uslijed zabrana bilo onemogućeno redovno poslovanje koncesionara “Luka Kotor” AD. Takođe, zbog zabrane uplovljavanja brodova, određene investicione obaveze su morale biti odložene u odnosu na prvobitni plan. Inovirano poglavlje 8. Poslovnog plana – investicioni program za period koncesije je sastavni dio Aneksa 1″, naveli su iz UPSUL.

Navodi da ugovor između UPSUL-a i Luke Kotor potpisan je na osnovu zaključka Vlade, koja dala saglasnost da Luka Kotor preuzme lučku pilotažu na osnovu Ugovora o prvenstvenoj koncesiji

Portal Analitika