Region

Kandidate bira vještačka inteligencija

Hrvatska: U državnoj upravi moći će da rade stranci i penzioneri

U Hrvatskoj će po novom zakonu u državnoj službi moći da se zaposle i penzioneri i stranci, a pitanja za testiranje kandidata biraće vještačka inteligencija, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Hrvatska: U državnoj upravi moći će da rade stranci i penzioneri Foto: UGC
BetaIzvor

Novi Zakon o državnim službenicima, po uzoru na druge članice Evropske unije, propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja.

Uslov će biti poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani neće moći da se zaposle na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uslov hrvatskog državljanstva, već na opštim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.

Po novom zakonu i penzioneri mogu da se zaposle na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, uz uslov da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će da traje do navršenih 67 godina, piše Jutarnji list.

Novi zakon uvodi centralizovani sistem zapošljavanja po uzoru na institucije Evropske unije.

Kandidati će se prijavljivati onlajn a kad ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz posebni sistem koji će biti povezan s Centralizovanim obračunom plata, biće pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave.

Tamo će ih dočekati računar, a testiranje će biti anonimno pod šifrom koju im dodijeli sistem.

Druga novina koju zakon donosi jeste novi sistem ocjenjivanja - službenici koji dobiju ocjenu "zadovoljava" biće slati na dodatno osposobljavanje ili premješteni na drugo radno mjesto s istim stepenom obrazovanja, ali mogu dobiti manju platu.

Ocjena "ne zadovoljava" razlog je za otkaz, a zaposleni s tri najviše ocene - izvrstan, naročito uspješan i uspešan - moći će da ostvare bodove i platu veću do 30 posto tokom radnog vijeka.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.