Region

Razgraničili privredne pojaseve

Hrvatska i Italija utvrdile granicu u Jadranskom moru

Vlada Hrvatske danas je utvrdila konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i Italije i razgraničenju isključivih privrednih pojaseva.

Hrvatska i Italija utvrdile granicu u Jadranskom moru Foto: Vlada Hrvatske
Portal AnalitikaIzvor

Državna sekretarka Andreja Metelko-Zgombić istakla je kako su ovaj ugovor potpisali šefovi diplomatija dvije države još 24. maja 2022. godine.

Sklopljenim Ugovorom je kao konačna crta razgraničenja isključivih privrednih pojaseva utvrđena crta koja slijedi već postojeću crtu razgraničenja epikontinentalnih pojaseva Hrvatske i Italije.

Na taj je način privremena granica isključivog privrednog pojasa Republike Hrvatske iz Odluke Hrvatskog sabora od 5. februara 2021. godine, kojom je proglašen isključivi privredni pojas Republike Hrvatske u Jadranskom moru, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravu mora iz 1982, postala trajna i konačna crta razgraničenja.

Nakon Ugovora iz Osima iz 1975. godine, kojim je utvrđena crta razgraničenja teritorijalnih mora između Hrvatske i Italije, kao i Sporazuma iz 1968. godine te njegovog preciznog utvrđivanja Sporazumom iz 2005. godine kojim je utvrđena crta razgraničenja epikontinentalnog pojasa, Ugovorom o razgraničenju isključivih privrednih pojaseva se na trajni način uređuje i zaokružuje pitanje razgraničenja između zemalja.

"Republika Hrvatska, pored zaštite svojih interesa i prava utvrđenih međunarodnim pravom, ovim Ugovorom stvara i temelj za još snažniju saradnju s Italijom na Jadranu, posebno u dijelu bilateralnih odnosa vezanih uz zaštitu morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih prirodnih resursa", istakla je sekretarka.

Portal Analitika