Region

Hrvatska: Zatvaranje biračkih mjesta u 19 h

Izvor

Do 16 sati glasalo je 1.316.053 glasača ili 33,79 posto ukupnog broja glasača, stoji u izvještaju Državnog izbornog povjerenstva.   

Po gradovima najviše je izašlo u Čakovcu njih 43.61 posto, a potom u Zagrebu njih 40 posto. Najmanje ih je izašlo u Vukovaru,  svega 24 posto.

U isto vrijeme, u 16 sati, za vrijeme posljednjih parlamentarnih izbora u to vrijeme bilo je izašlo 46 posto birača. Na kraju, odziv na parlamentarnim izborima bio je 62 posto.

Do 16 sati zabilježeno je pet postupanja od strane policije, uglavnom zbog pisanja grafita protiv EU.

Tako su u Splitu na Pujankama u blizini biračkog mjesta primijećena dva grafita "NE EU" dva grafita "Ne srljajte kao guske u magli", dva grafita "Ne ropstvu, ne okovima, ne EU“ kao i onaj "Stidite se onih koji su dali život za vas, zaokružite protiv". Pojavila su se i tri grafita "NDH".

U Stobreču su također primijećeni grafiti "Ne srljajte kao guske u maglu", a u Kaštel Novom "Izdali ste generala za EU Euroslaviju. U Solinu kraj biračkog mjesta osvanuo je i grafit "NE EU YU", a u Sinju "Pozdrav iz Haaga, vaši zarobljeni generali Gotovina, Markač, Tuta, Kordić i ostali".

Listić je važeći zaokruži li se jedan od ponuđenih odgovora: "za" ili "protiv". U svakom drugom slučaju, listić se tretira kao nevažeći, a taj glas se pribraja protivnicima Evropske unije.

Otvorena su 6.644 glasačka mjesta, od čega na 6.574 redovnih i 70 posebnih glasačkih mjesta. Takođe, glasa se u ukupno 52 države na 106 glasačkih mjesta.

Prvo glasačko mjesto već je, računajući prema vremenu u Republici Hrvatskoj, otvoreno, i to u Novom Zelandu, jučer u 19 sati, a glasanje se završava u Los Anđelesu, 23. januara u 4 sata.


Portal Analitika