Fudbal

Prvo polje bilo bijelo, umjesto crveno

Hrvati nosili pogrešan grb na Evropskom prvenstvu

Nevjerovatan gaf Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) - ,,vatreni“ su na sve četiri utakmice na Evropskom prvenstvu igrali sa pogrešnim grbom na dresu na kojem je prvo polje bijelo.

Hrvati nosili pogrešan grb na Evropskom prvenstvu Foto: PA
Index.hrIzvor

Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno.

Grb sa prvim bijelim poljem korišten u kvinsliškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

- Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno, a grb s prvim bijelim poljem kao službeni su prihvatili Ante Pavelić i njegove ustaše 1941. godine. Iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu. Za vrijeme SFRJ je Socijalistička Republika Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske - podsjetio je Index.

Iz HNS su poslali izvinjenje zbog velikog prospusta.

- Svu štampu na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi kompanija ,,Sitotisak Decolor“, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom vektorskom crtanju i

potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primijećena. Hrvatski nogometni savez tražiće odgovornost od tvrtke Sitotisak Decolor te interno kazniti djelatnike odgovorne za ovaj nenamjeran propust, zbog kojeg se izvinjavamo javnosti i hrvatskim navijačima. Dakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namjernom izvrtanju hrvatskog grba kojeg hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom svijeta - poručili su iz HNS.

Hrvatska je eliminisana sa EP u osmini finala poslije spektakularnog meča sa Španijom i poraza u produžecima - 5:3.

- Izgubili smo utakmicu u produžecima. Vratili smo se nakon 3:1, ušli u produžetke, stvorili smo šanse koje nijesmo iskoristili. Izgubili smo tada energiju. Čestitam Špancima na prolazu, a mojim igračima na borbi. Nema straha za budućnost Hrvatske - rekao je selektor Zlatko Dalić.

Hrvatske medije najviše zanima da li će tvorac srebrne ekipe sa Mundijala 2018. ostati na klupi ,,vatrenih“.

- Ja sam svoj cilj ostvario. Razgovaraću s ljudima u Savezu i sa starijim igračima. Naš glavni cilj je sada plasman na Mundijal u Katar. Ja i Luka Modrić ćemo odlučiti što i kako dalje. Na ovom turniru nijesu svi dali sve od sebe - prokomentarisao je Dalić.

Portal Analitika