Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Crnogorske NVO ponovo pisale premijeru: Pitanje kosponzorstva Rezolucije o Srebrenici Vlada da uvrsti u sjutrašnju sjednicu

"Očekujemo da odluku donesu prije svega iz moralnih razloga"

Crnogorske NVO ponovo pisale premijeru: Pitanje kosponzorstva Rezolucije o Srebrenici Vlada da uvrsti u sjutrašnju sjednicu

Inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici podržalo čak 84 NVO i preko 100 istaknutih građana i građanki među kojima brojne javne ličnosti koje decenijama aktivno doprinose opšem interesu u Crnoj Goru, saopštili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Crnogorske NVO ponovo pisale premijeru: Pitanje kosponzorstva Rezolucije o Srebrenici Vlada da uvrsti u sjutrašnju sjednicu Foto: Beta/AP
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorske nevladine organizacije se, navode oni u saopštenju, nikada do sada nijesu ujedinile u ovolikom broju da podrže neku inicijativu.

“Premijeru Vlade, Milojku Spajiću, jutros su organizacije koje su inicijalno podržale inicijativu uputile novo pismo sa dodatnim argumentima koji Crnu Goru obavezuju na sponzorstvo Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici”, saopštili su iz HRA.

Oni zahtijevaju da na dnevni red sjutrašnje sjednice Vlada uvrsti pitanje sponzorstva ove rezolucije UN od strane Crne Gore.

“Očekujemo da Vlada odluči da sponzoriše rezoluciju prije svega iz moralnih razloga i izražavanja dužnog žaljenja zbog toga što je u Srebrenici u nekoliko dana jula 1995. godine strijeljano preko 8300 civila od kojih 600 djece, pri čemu je Crna Gora, u savezu sa Srbijom, tada pomagala Vojsku Republike Srpske čiji su pripadnici taj genocid izvršili”, zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika