Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • HRA o Izvještaju UN-a za CG: Potrebno jačanje nezavisnosti pravosuđa, djelotvronija istraga i procesuiranje zbog torture

"Crnoj Gori je preporučeno i da istraži, procesuira i kazni ratne zločine"

HRA o Izvještaju UN-a za CG: Potrebno jačanje nezavisnosti pravosuđa, djelotvronija istraga i procesuiranje zbog torture

Akcija za ljudska prava je, kako su kazali, ohrabrena preporukama koje su brojne države članice Ujedinjenih nacija juče dale Crnoj Gori prilikom četvrtog Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava u zemlji (UPR).

HRA o Izvještaju UN-a za CG: Potrebno jačanje nezavisnosti pravosuđa, djelotvronija istraga i procesuiranje  zbog torture Foto: NVO AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA HRA
Portal AnalitikaIzvor

"Posebno su istaknute sve tri teme – potreba za jačanjem nezavisnosti pravosuđa, za djelotvornim procesuiranjem torture, za kažnjavanjem ratnih zločina i obeštećenjem žrtava – na koje je HRA skrenula pažnju na predsesiji u Ženevi 5. aprila ove godine.

Budući da se date preporuke pretežno ponavljaju već treći ciklus (od 2014. godine), očekujemo da ih država prihvati i da nova vlada temeljno pristupi njihovoj primjeni, za razliku od svih prethodnih", navode iz HRA. 

Crnoj Gori je preporučen nastavak reforme u cilju uspostavljanja nezavisnog i depolitizovanog pravosuđa, sa zahtjevom za ispunjenje svih preostalih preporuka UPR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije.

"Ukazano je i na potrebu popunjavanja upražnjenih mjesta u pravosuđu. U oblasti torture zahtjeva se djelotvorno sprovođenje istraga od strane nezavisnog tijela, uz kažnjavanje svih zloupotreba policijskih ovlašćenja. Predloženo je da se žrtvama torture omogući pristup pravdi, i da se svi policijski službenici osumnjičeni za ova djela suspenduju tokom cjelokupnog trajanja postupka", navodi HRA. 

Dalje je, dodaju, neophodno uskladiti definiciju torture sa članom 1 Konvencije protiv torture i obezbijediti treninge za policijske službenike, tužioce i predstavnike sudstva na temu njene prevencije.

"Crnoj Gori je preporučeno i da istraži, procesuira i kazni ratne zločine u skladu sa međunarodnim standardima, a posebno po osnovu komandne odgovornosti. Od nje se zahtjeva i da obešteti sve žrtve kršenja ljudskih prava. Od 87 zemalja koje su na jučerašnjoj sesiji u Ženevi dale preporuke Crnoj Gori, 24 su dale preporuke na pomenute tri teme. Ostale preporuke se tiču suzbijanja porodičnog nasilja, manjinskih prava, prava djeteta, migracija itd", navode u saopštenju. 

UPR je, ističu, jedinstven proces koji su pokrenule Ujedinjene nacije u cilju poboljšanja stanja ljudskih prava u državama članicama UN i rješavanja pitanja kršenja ljudskih prava u tim zemljama.

"Ovaj proces vode države, u saradnji sa Savjetom za ljudska prava, koji svakoj državi pruža mogućnost da se izjasni o tome koje su aktivnosti preduzele da poboljšaju stanje ljudskih prava u svojim zemljama i ispune obaveze da poštuju ljudska prava. UPR proces je osmišljen tako da obezbijedi jednak tretman za svaku državu – svaka je podložna pregledu stanja i svaka može da da preporuke. Trenutno ne postoji drugi univerzalni mehanizam ove vrste", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.