Društvo

HRA: Novinari čuvari demokratije, svaki napad na njih mora biti temeljno istražen i kažnjen

Akcija za ljudska prava (HRA) podsjetila je na najteže zločine protiv novinara u Crnoj Gori koji do danas nijesu istraženi i kažnjeni i apeluje da počinioci i nalogodavci tih zločina ne ostanu nekažnjeni.

HRA: Novinari čuvari demokratije, svaki napad na njih mora biti temeljno istražen i kažnjen Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

"Ubijeni ili napadnuti novinari su pisali o organizovanom kriminalu i navodnim vezama vrha vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori. Već 18 godina nije rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan",  saopšteno je iz Akcije za ljudska prava.

HRA je u izvještaju “Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora“, koji je objavljen 2016. godine povodom dvanaest godina tog ubistva, zaključila da istraga nije djelotvorno sprovedena, da su mnoga pitanja ostala nerazjašnjena i apelovala na nadležne da angažuju inostranog stručnjaka da preispita dosadašnju istragu, ali to do danas nije učinjeno.

"Odluku o angažovanju stranog eskperta Komisija za praćenje istraga napada na novinare donijela je još u oktobru 2018. godine, a u posljednje četiri godine on nije angažovan iz nepoznatih razloga, uprkos datim obećanjima. Tako nas je iministar unutrašnjih poslova Filip Adžić u pismu od 13. juna ove godine, uvjeravao da će “dati svoj puni doprinos ovoj temi”, navode iz HRA.

Podsjećaju da se juče navršilo 15 godina od pokušaja ubistva novinara Tufika Softića u Beranama 1.11.2007. godine, a napadači i nalogodavci još uvijek nijesu pronađeni

"Istraga je obustavljena 2015. godine, a Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i dan danas vrši izviđaj, bez ikakvog napretka. Osnovni sud u Podgorici je još u oktobru 2017. godine utvrdio da je država prekršila Softićeva ljudska prava jer nije djelotvorno istražila taj napad. Kršenje Softićevih prava utvrdio je i Ustavni sud Crne Gore, 2017.godine", istakli su u saopštenju.

Kako naglašavaju iz Akcije za ljudska prava, nedopustivo je i da više od 4 godine od poslednjeg napada na Oliveru Lakić nema napretka u istrazi, posebno jer nikada nije rasvijetljeno ni ko je i zašto naručio prethodne napade na nju i njenu porodicu.

"Novinari su glas društvene savjesti, čuvari demokratije. Napad na njih je napad i na našu slobodu informisanja. Sloboda izražavanja novinara je mjera slobode i svih njenih građana i zbog toga svaki napad na novinara mora biti efikasno i temeljno istražen i kažnjen", zaključuju iz HRA.

Portal Analitika