Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • HRA: Dok se ne rasvijetle napadi na novinare, Crna Gora neće obezbijediti uslove za ostvarivanje slobode medija

HRA: Dok se ne rasvijetle napadi na novinare, Crna Gora neće obezbijediti uslove za ostvarivanje slobode medija

Dok se ne rasvijetle ubistvo Duška Jovanovića, pokušaj ubistva Tufika Softića, ranjavanje i ostali pokušaji zastrašivanja Olivere Lakić, Crna Gora neće obezbijediti sve uslove za ostvarivanje slobode medija, kazali su iz Akcije za ljuska prava. 

HRA: Dok se ne rasvijetle napadi na novinare, Crna Gora neće obezbijediti uslove za ostvarivanje slobode medija Foto: NVO AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA HRA
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, svi su ti novinari napadnuti zbog tekstova koje su objavili ili na kojima su radili. 

“Takođe, mora se konačno saznati i ko je naredio napad na književnika Jevrema Brkovića i tom prilikom ubio Srđana Vojičića, kao i na novinare Željka Ivanovića, Mladena Stojovića, i druge, čiji su slučajevi naknadno opstruirani na način što su namjerno pogrešno procesuirani ili zastarjeli. Vlade Duška Markovića i Zdravka Krivokapića, kao ni trenutna vlada u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića, nijesu angažovale stranog eksperta za analizu istrage ubistva Duška Jovanovića, osnivača i glavnog urednika dnevnog lista Dan, iako je Komisija za praćenje istraga napada na novinare još 2018. godine zatražila od Vlade da angažuje takvog eksperta”, kažu u saopštenju. 

Na Jovanovića je, podsjećaju, izvršen atentat 2004. godine, a do sada je procesuiran i osuđen samo jedan “saizvršilac”, Damir Mandić, za koga je utvrđeno da se nalazio u automobilu iz koga je pucano na Jovanovića, ali ne i da je on pucao. 

“Izvještaj koji je sačinila Komisija za praćenje istraga napada na novinare na osnovu stanja u spisima, utvrdila je nedostatke u istrazi. Međutim, nema napretka u otkrivanju izvršilaca, a pogotovo ne nalogodavaca. Apelujemo i na međunarodne organizacije da se uključe i ponude Crnoj Gori pomoć oko angažovanja eksperta koji bi pomogao u rasvjetljavanju tog ubistva. Jovanović je u Danu objavljivao seriju tekstova o švercu cigareta i tvrdio da su u tome učestvovali najviši predstavnici vlasti”, navode u saopštenju. 

Ni pet godina, dodaju, od ranjavanja novinarke Olivere Lakić ispred njene kuće 8. maja 2018. godine nije podignuta optužnica protiv izvršioca ni nalogodavaca. 

“Poznat je identitet devet osumnjičenih izvršilaca, protiv kojih se vodi istraga još od 2019. godine. Međutim, nijesu otkriveni nalogodavci, koji su i najvažniji. Ona je pisala o nelegalnoj proizvodnji i švercu cigareta i organizovanom kriminalu u vezi sa tim. Prema državnom tužilaštvu, u istrazi pokušaja ubistva novinara Tufika Softića iz 2007. godine nije nastupila zastarelost, ali u toj istrazi nema nikakvog napretka. Podsjećamo da je Softić među prvima pisao o organizovanim kriminalnim grupama na sjeveru Crne Gore i da je zbog toga napadnut dva puta, drugi put 2013. godine. I Ustavni sud i redovni sudovi su već zaključili da država nije sprovela djelotvornu istragu napada na Softića”, zaključuju u HRA. 

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija, podsjećaju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela je 1993. godine da bi podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetila države da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju slobodu izražavanja koju garantuje Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.