Crna hronika

HRA: Ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora, šta da očekuju obični građani?

Akcija za ljudska prava izrazila je protest i zabrinutost zbog, kako su saopštili, nedjelotvornog postupanja nadležnog državnog tužioca u izviđaju dva napada eksplozivnim napravama na načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića.

HRA: Ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora, šta da očekuju obični građani? Foto: NVO AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA HRA
Portal AnalitikaIzvor

Oni su pitali što mogu očekivati građani ako se nedjelotvorno postupa u istrazi napada na direktora zatvora.

„Pozdravljamo odluku v.d. vršiteljke dužnosti Maje Jovanović da naredi preispitavanje postupanja u okviru ODT Podgorica. Državni tužilac je bio dužan da izađe na lice mjesta prilikom vršenja uviđaja, u skladu sa članom 263 ZKP-a, i odmah prikupi informacije o svim okolnostima napada od oštećenog Spasojevića, a to nije učinio. Izostanak tužioca sa uviđaja čak dva puta za redom bagateliše ova krivična djela, i može samo da ohrabri počinioce. Posebno zabrinjava i informacija koju su objavili mediji da postupajući tužilac nije prikupio potrebna obavještenja od Spasojevića o ovim događajima, kao ni o direktnim prijetnjama koje je dobio od pritvorenika Maria Miloševića“, navode iz HRA.

Ističu da su "ovakvi propusti tužilaštva u fazi izviđaja" u nekim od ranijih predmeta, kao što su pokušaj ubistva novinara Tufika Softića i ubistvo glavnog urednika DAN-a Duška Jovanovića, pogubno uticali na to da se počinioci ni do danas ne procesuiraju.

„Posebno naglašavamo da je u slučaju novinara Softića, koji je pretrpio dva napada, sud pravosnažno utvrdio da je istraga bila nedjelotvorna, zbog propusta državnog tužioca i istražnog sudije da izađu na lice mjesta, kao i propusta državnog tužioca da odmah po izvršenju krivičnog djela uzme obavještećenja od oštećenog (P.br. 6930/16). U slučaju ubistva Jovanovića, tadašnji istražni sudija Višeg suda u Podgorici nije izašao na lice mjesta, a postupajući državni tužilac Višeg državnog tužilaštva, u čijoj je nadležnosti bio ovaj predmet, nije prisustvovao informativnom razgovoru u podgoričkom Centru bezbjednosti i sačinjavaju službene zabiljške u kojoj je Damir Mandić detaljno opisao ubistvo Jovanovića, pa se zabilješka nije mogla koristiti kao valjan dokaz“, kazali su iz HRA.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.