Muzika

Koncert naslovljen “Love and death”

Hor HRT-a prvi put u Crnoj Gori, sa našim simfoničarima na sceni MCCG izvešće Mocartov Rekvijem

Cijena karte za ovaj koncert je 30 eura

Hor HRT-a prvi put u Crnoj Gori, sa našim simfoničarima na sceni MCCG izvešće Mocartov Rekvijem Foto: Dubrovački vjesnik
Portal AnalitikaIzvor

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, na kojem će prvi put u Crnoj Gori nastupiti i Hor Hrvatske Radiotelevizije biće održan u subotu, 13. aprila u 20 sati na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore.

Oni će združenim snagama izvesti kapitalno djelo svjetske muzike - Mocartov Rekvijem. 

Na koncertu pod nazivom “Love and death”, koji će predvoditi šef dirigent Mark Korović, kao solisti predstaviće se sopran Monika Cerovčec, alt Nikolina Virgej Pintar, tenor Andro Bojanić i bas Vjekoslav Hudeček.

Pored Mocartovog Rekvijema, na programu će biti i numera "Ples duhova" iz opere Orfej i Euridika, K. V. Gluka i "Bogorodice Djevo", S. Rahmanjinova.

Cijena karte za ovaj koncert je 30 eura. 

Podsjećamo, Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao kamerni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni hor u Hrvatskoj. 

Od početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar. Prvi put javno je nastupio 8. septembra 1942. u zagrebačkoj katedrali uz tadašnji Orkestar krugovalne postaje, a dirigovao je Lovro pl. Matačić. 

Izvodeći širok repertoar, od renesansne do savremene muzike, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje svestranost, koja mu je donijela gostovanja širom Evrope (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč, Minhen) te saradnje s mnogim istaknutim dirigentima, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, Marc Korovitch, Kaspars Putniņš, Daniel Reuss, Stefan Parkman, te s mnogim uglednim svjetskim solistima. 

Od sezone 2017/2018. na čelu Zbor HRT-a kao šef dirigent je maestro Tomislav Fačini.

Portal Analitika