Svijet

Ukupno 150 vojnika

Holandski marinci stigli u BiH kako bi se pridružili misiji EUFOR-a

Ministarstvo odbrane Holandije saopštilo je kako je u ponedjeljak iz vazudšne baze Eindohoven 100 marinaca krenulo u Bosnu i Hercegovinu. Ranije je u državu stiglo 50 holandskih vojnika.

Holandski marinci stigli u BiH kako bi se pridružili misiji EUFOR-a Foto: Ministarstvo odbrane Holandije
Portal AnalitikaIzvor

"Mornarička četa postaće dio multinacionalnog bataljona EUFOR-a Althea. Bataljon se može rasporediti po cijeloj Bosni i Hercegovini iz baze Butmir u Sarajevu. Jedinica se može rasporediti za više zadataka, od patrola do kontrole gomile i nereda , ali i kao brza jedinica za pružanje podrške bilo gdje u zemlji", navodi se u saopštenju.

Istakli su da su predviđene i zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH, a da će za šest mjeseci vojnici biti zamijenjeni drugom četom

Dodaju da osim čete marinaca u Bosni i Hercegovini od ranije boravi dio štabnih oficira i obavještajni tim iz Holandije.

Odluka o slanju holandskih vojnika u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini objavljena je u aprilu ove godine. U obavještajnom dijelu misije raspoređeno je 10 vojnika. Kao razlog za slanje je navedeno povećanje tenzija u državi.

Podsjećamo, nakon više godine odsustva i Njemačka se prošle godine ponovo pridružila misiji EUFOR-a. Trenutno se u EUFOR-u nalazi oko hiljadu vojnika, piše Klix.ba.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Srebrenica_neregistrovani
03.10.2023. 14:35

Holanđani, ili su tu da se iskupe za ono iz 1995 kad su prodali Srebrenicu da bi se počinio genocid ,ili su možda pripremljeni da koordoniraju novu Srebrenicu. Nije im ga za vjerovati.

1
0
L Lanac_neregistrovani
03.10.2023. 10:31

Sad su papak Dodik i gospodar svih srba na svijetu, Aleksandar od Srbije, okruzeni sa svih strana

2
0