Region

Hil: Priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izrazio je uvjerenje da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), već normalizacija odnosa sa Prištinom.

Hil: Priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za izdanje nedeljnika NIN od 13. juna, Hil je rekao da Evropljani traže od Beograda "upravo ono što kažu da traže, a to je normalizacija" i dodao da EU želi mir i bezbjednost u regionu, a svakako i između Kosova i Srbije.

"Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gdje te granice neće biti granice koje dijele, već granice koje spajaju, granice koje ih zaista spajaju", kazao je Hil.

Hil je rekao da SAD podržavaju težnje Srbije da postane članica EU i da pokušavaju da joj pomognu "u tom poduhvatu, jer je sasvim jasno da će Srbija u budućnosti biti u Evropskoj uniji".

On je kazao da su SAD "vrlo jasno stavile do znanja" da bi željele da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, ali je dodao da je Srbija "takođe preduzela neke važne korake kako bi jasno stavila do znanja Rusiji da se ne slaže sa agresijom koju je ta zemlja izvršila na svog susjeda".

"Imamo veoma dobar dijalog sa Srbijom. I, da, Srbija je preduzela neke veoma konkretne mere da Rusiji stavi do znanja da ono što je uradila u Ukrajini ne može biti održivo. I prije ili kasnije će Rusija morati da postigne mirovni sporazum i povuče se iz Ukrajine. Tako da mislim da se dobro razumijemo sa Srbijom", naveo je Hil.

O odnosima SAD i Srbije Hil je rekao da "imaju vrlo dobar dijalog, iako se ne slažu u svemu, na primer o Kosovu".

"Ali se slažemo o neophodnosti mira i sigurnosti u Evropi. I mislim da se veoma slažemo oko činjenice da ruska agresija na Ukrajinu treba da se zaustavi. Tako da mislim da imamo mnogo toga da gradimo. I ono što bih volio da vidim je da uradimo više. Mislim da naša dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog. I volio bih da vidim veze koje će jačati u narednim godinama", kazao je.

Povodom "Svesrpskog sabora", koji je u subotu održan u Beogradu, Hil je rekao da "svi moraju da shvate da je Dejtonski sporazum osnova teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i teritorijalnog integriteta entiteta unutar BiH i da te elemente Dejtona moraju poštovati sve strane".

Hil je izrazio nadu da će oružani sukob srpske paravojne grupe i kosovske policije, u selu Banjska u septembru 2023. godine, "doći do suda" i da će "postojati neka odgovornost za ono što se dogodilo".

"To svakako nije bio dan koji je pomogao srpskim interesima, a svakako nije pomogao ni američko-srpskim odnosima", dodao je Hil.

Portal Analitika