Svijet

Hamas oštro osudio zahtjev za hapšenjem svojih lidera

Palestinski Hamas je danas saopštio da oštro osuđuje zahtjev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da se izdaju nalozi za hapšenja protiv lidera te organizacije za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti navodno počinjene od 7. oktobra.

Hamas oštro osudio zahtjev za hapšenjem svojih lidera Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Hamas osuđuje pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje protiv određenog broja lidera palestinskog otpora, navela je u saopštenju ta islamistička organizacija, a prenosi Frans pres.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da odluka tužioca ohrabruje Izrael da nastavi svoj "istrebljivački rat".

Vasel Abu Jusef iz Palestinske oslobodilačke oragnizacije (PLO) ocijenio je da postoji konfuzija o tome ko je žrtva i da "palestinski narod ima pravo da se brani", te da se "od MKS traži da izda naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika koji čine zločine genocida u Pojasu Gaze".

Lideri i zvaničnici Hamasa Jahja Sinvar Muhamed Deif i Ismail Hanije se traže za zločine istrebljenja, ubistva, odvođenja taoca, silovanja, seksualnog napastovanja i mučenja, prenose agencije. 

Zbog optužbi za ratne zločine: Sud u Hagu traži naloge za hapšenje Netanjahua i lidera Hamasa
1
Zbog optužbi za ratne zločine: Sud u Hagu traži naloge…
20.05.2024 13:37

Vjeruje se da Hamas i druge ekstremističke organizacije u Gazi i dalje drže 129 talaca od oko 250 otetih tokom iznenadnog napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

U tom napadu je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

U izraelskoj vojnoj kampanji koja je uslijedila u Pojasu Gaze je ubijeno više od 35.500 Palestinaca, a Izrael kaže da su poginula 282 izraelska vojnika.

Bilans žrtava u ovom ratu ne može se, međutim, nezavisno potvrditi. 

Bajden osudio odluku suda u Hagu da zatraži hapšenje izraelskih zvaničnika
3
Bajden osudio odluku suda u Hagu da zatraži hapšenje…
20.05.2024 21:24
 
Netanjahu o nalogu za njegovo hapšenje: Skandalozno, neće me zaustaviti
0
Netanjahu o nalogu za njegovo hapšenje: Skandalozno, neće…
20.05.2024 19:20

 

Portal Analitika