Svijet

Hakeri napali internet stranicu FBI-a

Izvor

Američko ministarstvo pravde i Federalni istražni biro (FBI) u najvećoj akciji u borbi protiv piraterije na internetu, onemogućili su pristup stranici "Megaupload", na kojoj se mogu besplatno preuzimati programi, filmovi, muzika i ostali sadržaji, piše Aldžazira Balkans.

Istovremeno je na Novom Zelandu uhapšen osnivač kompanije Kim Dotkom, dok su tri osobe u bjekstvu.

Američke vlasti objavile su da je podignuta optužnica protiv sedam osoba koje se dovode u vezu sa stranicom "Megaupload", koja je vlasnike autorskih prava oštetila za pola milijarde dolara, prenose agencije.

Hakerski napadi: Gotovo istovremeno kada je objavljena optužnica, grupa hakera koja sebe zove Anonimusi, srušila je stranice američkog Ministarstva pravde i FBI, kao i stranice nekoliko velikih muzičkih kompanija, u osvetu za zabranu Megauplouda.

"Mi Anonimni izvršili smo do sada najveći napad na stranice američke vlade i muzičke industrije. FBI je morao da očekuje našu reakciju na SOPA zakon i hapšenje vlasnika protestiMegauplouda", navodi se u saopćenju grupe koje je objavljeno na njihovom Tviter profilu.

Sadržaj optužnice: Predstavnica američkog ministarstva pravde objasnila je da se server te institucije "suočava sa pojačanom aktivnošću, zbog čega je stranica degradirana".

Za sada nema informacija zbog čega nije radila stranica FBI, a tokom dana najavljivan je i "napad" na stranicu Bijele kuće, što se nije dogodilo.

Stranice FBI-a i Ministarstva pravde su ponovo stavljene u funkciju.

U optužnici protiv osoba povezanih sa Megauloadom navodi se da je Dotkom samo tokom 2010. godine zaradio 42 miliona dolara skidanja sadržaja preko ovog servisa.

U optužnici se navodi da su vlasnici autorskih prava na filmove i muziku na taj način oštećeni za pola milijarde dolara, dok je Megaupload kroz reklame i prodaju premijum pretplate zaradio 175 miliona dolara.

U optužnici se navodi i elektronska pošta koju su među sobom razmjenjivala trojica vlasnika stranice, iz februara prošle godine, u kome oni raspravljaju kako da spriječe vladu da preuzme stranicu.

Sedmorici optuženih prijeti dvadesetogodišnja zatvorska kazna, a već im je zaplijenjena imovina vrijedna 50 miliona dolara.

pipaProtesti na internetu: Otvoreni sukob američkih vlasti sa internet zajednicom kulminirao je ove sedmice, kada je više desetina velikih stranica predvođenih Wikipedijom zatvorilo svoje stranice, u znak protesta zbog prijedloga zakona o borbi protiv online piraterije, ocjenjujući ga kao cenzuru sadržaja na internetu.

Podršku je pružio i Gugl, koji nije zatvarao svoju stranicu, ali je linkom ukazao da se protivi predloženom zakonu, a protivljenje je iznio i Majkrosoft.

Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da američko Ministarstvo pravde, preko suda, ima mogućnost da naredi stranicama kao što su Gugl ili Jahu da izbrišu linkove ka stranim internet stranicama koji imaju neki piratski sadržaj i tako onemoguće korisnike u SAD da ih posjećuju.

Internetske kompanije navode da bi takvim prijedlogom zakona došlo do cenzure i da bi on u praksi bio neprovediv, jer bi moralo da se pazi na hiljade informacija koje se nalaze na linkovima za strane stranice, i da se za svaku pojedinačno provjerava da li je piratska.

Portal Analitika