Politika

Hajduković: Đukanović u roku od sedam dana da podnese ostavku

Naučnik Dragan S. Hajduković uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, kojim ga je pozvao da u roku od sedam dana podnese ostavku na mjesto predsjednika Crne Gore i sve funkcije u Demokratskoj partiji socijalista.

Hajduković: Đukanović u roku od sedam dana da podnese ostavku Foto: Foto: Screenshot/YouTube
Portal AnalitikaIzvor

Pismo Hajdukovića Đukanoviću prenosimo u cjelosti.

Kao što dobro znate, piše Vam Crnogorac koji uvijek (bez obzira na ličnu štetu koju mu to donosi) kaže ono sto misli, a ne ono sto drugi vole da čuju.

Prošlo je 14 godina od referenduma na kome se Crna Gora ponosno vratila među države svijeta.

Imali ste istorijsku šansu da za 14 godina od Crne Gore napravite jednu od najboljih država Evrope i svijeta i ostanete u istoriji kao najveći i najuspješniji vladar Crne Gore svih vremena. Nažalost, to se nije dogodilo. Ogorčen sam rezultatima rada Vaše vlasti, ali nije vrijeme, a nije ni ljudski, novim kritikama, otežavati situaciju nekoga ko je već u nevolji. Jedino ću podsjetiti, da oštre kritike Vašoj vlasti upućujem već niz godina. Upozoravao sam, da je kvalitet države najbolja odbrana države. Upozoravao sam da su oni, koji prave katastrofalno lošu državu, veća opasnost za opstanak Crne Gore, od direktnih neprijatelja našeg postojanja. Na nesreću, događaji tokom proljeća i ljeta ove godine, su pokazali koliko sam bio u pravu. Crna Gora je dovedena na samrtničku postelju i na prag nestajanja.

Kao najbolje rješenje predlazem sledeće:

Prvo, da odmah i zauvijek, dostojanstveno odete u političku penziju; preciznije, da u roku od 7 dana podnesete ostavku na mjesto predsjednika Crne Gore i sve funkcije u Demokratskoj partiji socijalista.

Drugo, da zajedno sa Vama u političku penziju odu i sve vodeće ličnosti DPS, da odu svi koji su od referenduma do danas, ukupno 12 ili više godina, bili poslanici u Skupštini ili članovi Vlade, ili i jedno i drugo.

Vaša partija bi puno ojačala i znatno bi porastao njen ugled kod građana, kada bi u roku od 30 dana, bila oslobođena velikog broja “vječitih” kadrova. Ovakav potez bi preporodio Vašu partiju i doveo je u neuporedivo bolju poziciju za razgovor i saradnju sa drugim parlamentarnim partijama. Ne pišem ovo zbog Vaše partije nego zbog dobra duboko podijeljene Crne Gore.

Vjerujem da bi Vaš odlazak u političku penziju, doprinio da u političku penziju odu i svi lideri opozicije, koji su do sada bili poslanici 12 ili više godina. Odlaskom svih učesnika dosadašnjih (14 godina dugih) sukoba, stvorili bi se uslovi za bolje odnose u novoj Skupštini. Veoma je važno za Crnu Goru, da nova Skupština bude oslobođena starih sukoba, sa korektnim odnosom 41 poslanika nove vlasti i 40 poslanika nove opozicije, a to je moguće jedino odlaskom “vječitih” poslanika.

Gospodine spodine predsjedniče, ne zbog Vas, nego zbog građana koji će čitati ovo pismo, moram reći sledeće. Da je sreće, partija URA, bez koje niko nema većinu, bi tražila i od vlasti i od opozicije da uđu u Skupštinu oslobođeni “vječitih” poslanika, čime bi se osigurala ne samo kvalitetnija saradnja u Skupštini, nego možda otvorila vrata za pokušaj formiranja Vlade nacionalnog jedinstva i spasa. Vjerujem da bi URU u ovome mogli podržati albanski poslanici, poslanici Bošnjačke stranke, SD i SDP.


Gospodine predsjedniče, pokažite mudrost i dostojanstvo, a prije svega brigu za Crnu Goru. Ovo je jedini način, da Crna Gora iz sukoba izađe jača, a ne slabija, a istovremeno bi i Vi značajno podigli Vaš ugled. U normalnim uslovima dovoljno je priznati poraz kao što ste uradili juče, ali u sadašnjoj situaciji treba uraditi mnogo više.

Portal Analitika