Region

Hag prepustio predmet protiv Šešelja i njegovih saradnika pravosuđu u Srbiji

Mehanizam u Hagu odlučio je da predmet protiv lidera radikala Vojislava Šešelja i još četvoro njegovih saradnika prepusti pravosuđu u Srbiji.

Hag prepustio predmet protiv Šešelja i njegovih saradnika pravosuđu u Srbiji Foto: N1
Portal AnalitikaIzvor

Šešelj i saradnici se optužnicom iz avgusta 2023. terete za nepoštovanje suda, odnosno kršenje pravilnika Tribunala o zaštiti identiteta svjedoka i povjerljive dokumentacije, prenosi RSE.

Riječ je o dokumentima iz procesa u kojem je Šešelj 2018. godine u Hagu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u vojvođanskom selu Hrtkovci.

Sudija Liu Dakun je u odluci od 29. februara, koja je juče objavljena na sajtu suda, naveo da je prosljeđivanje ovog predmeta Srbiji „u interesu cjelishodnosti“. Naveo je da su zločini navedeni u optužnici počinjeni na teritoriji Srbije i da su optuženi, koji borave u Srbiji, voljni da im se tamo sudi, te da su potvrdili da će se odazvati pozivu srpskih vlasti.

„Stav Srbije je da je spremna da vodi postupak protiv optuženih, što uključuje bezbjednost svjedoka u ovom predmetu i uvjerenje da će, u skladu sa svojim zakonodavstvom, moći da goni optuženog u vezi sa objelodanjivanjem zaštićenih informacija o svjedocima“, navodi se u odluci.

Dodaje se da će Mehanizam pratiti slučaj u Srbiji i uz pomoć nacionalnih i regionalnih organizacija.

„Statut dozvoljava Mehanizmu da podnese formalni zahtjev za odlaganje, ukoliko je jasno da uslovi za ustupanje predmeta više nijesu ispunjeni“, navodi se.

Odluka se odnosi na optužnicu kojom su obuhvaćeni Šešelj i njegovi saradnici Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miroljub Ignjatović i Miljan Damnjanović.

Postupak u Srbiji će pred Višim sudom u Beogradu voditi Tužilaštvo za ratne zločine, koje nije odmah odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa da li je predmet stigao. Šešelj je u izjavi koju prenosi Radio televizija Srbije rekao da ga još nijesu kontaktirali domaći sudovi.

Portal Analitika