Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Grupe slobodnih građana: Pamtimo i poštujemo sve žrtve, njihov jedini grijeh je bio što nijesu imali prepoznatljiva srpska imena

U više opština obilježili 28. godišnjicu od zločina u stanici Štrpci

Grupe slobodnih građana: Pamtimo i poštujemo sve žrtve, njihov jedini grijeh je bio što nijesu imali prepoznatljiva srpska imena

Grupe slobodnih građana, u više opština stajanjem na željezničkim stanicama, obilježile su 28. godišnjicu od zločina u stanici Štrpci, kada je iz voza na relaciji Beograd - Bar izvedena grupa putnika, samo što nijesu bili srpske nacionalnosti.

Grupe slobodnih građana: Pamtimo i poštujemo sve žrtve, njihov jedini grijeh je bio što nijesu imali prepoznatljiva srpska imena Foto: zene u akciji cg
Portal AnalitikaIzvor

NIKŠIĆ SE SJEĆA ZLOČINA KOJI NIJE SPRIJEČEN

''Građani Nikšića su na ovaj način poručili da im je stalo do njegovanja pamćenja na sve civilne žrtve i da sve žrtve, bez obzira na vjeru i nacionalnost, zaslužuju pravdu i poštovanje. Građani Nikšića i grupacija ,Grade moj’ su pozvali na zaustavljanje svake mržnje i nacionalizma'', navodi se u saopštenju.

BAR SE SJEĆA SENADA ĐEČEVIĆA

Iz Bara poručuju da je međut otetim i ubijenim putnicima je bio sedamnaestogodišnji Senad Đečević iz Bara.

Sa okupljanja je poručeno da se Bar sjeća Senada i da se zločin u Štrpcima nikada ne smije zaboraviti.

Sjećanje je organizovano u sklopu šire građanske inicijative koja podržava suočavanje s prošlošću, istinu i odgovornost a iskazuje protivljenje fašizmu i svakom nacionalizmu.

CETINJE PAMTI ZLOČIN U ŠTRPCIMA

Grupa slobodnih građana Cetinja koji drže do istine i odgovornosti i privrženi su vrijednostima antifašizma danas su na Cetinju obilježili 28. godišnjicu od zločina u Štrpcima.

Građansko stajanje upriličeno je simbolički na autobuskoj stanici na Cetinju u znak sjećanja na 20 otetih i ubijenih putnika iz voza 671 na relaciji Beograd - Bar.

Okupljeni građani i građanke su poručili da je Cetinje grad koji pamti i poštuje sve žrtve i koji je svjestan, bez ijedne rezerve, da je otmica putnika bila dio velikosrpskog projekta. Građani/ke su stajanjem i istaknutim transparentima podsjetili da su svi iz voza izvedeni i ubijeni putnici bili nesrpske nacionalnosti i njihov jedini grijeh je bio što nijesu nosili prepoznatljiva srpska imena.

Građani/ke su pozvali da se jednom za svagda zaustave svi velikosrpski projekti.


Portal Analitika