Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Grupa građana uputila zahtjeve MUP-u: Crnoj Gori se dešava ozbiljno urušavanje sistema, djelujte u skladu sa odgovornostima

“Građani će biti uporni i istrajni u borbi za svoja osnovna prava"

Grupa građana uputila zahtjeve MUP-u: Crnoj Gori se dešava ozbiljno urušavanje sistema, djelujte u skladu sa odgovornostima

Crnoj Gori se umjesto usklađivanja sa evropskim standardima i u oblasti bezbjednosti, dešava ozbiljno urušavanje sistema i sve češći primjeri nasilja, u različitim oblicima, saopštila je grupa građana koja se okupila se danas ispred Vlade Crne Gore. 

Grupa građana uputila zahtjeve MUP-u: Crnoj Gori se dešava ozbiljno urušavanje sistema, djelujte u skladu sa odgovornostima Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Oni su Ministarstvu unutrašnjih poslova na čijem je čelu Filip Adžić, uputili zahtjeve sa molbom da "djeluje u skladu sa svojim odgovornostima i dužnostima, a to je zaštita građanki i građana Crne Gore, a ne nikako relativizacija onoga što se zaista dešava".

“Najviše su prisutni napadi koji se definišu kao etničko nasilje. Primjer su skorašnji sramni i ozbiljni incidenti u Baru i Ulcinju, kada su pripadnici omladinskih bratstava crkve Srbije bili nasilnici. Policija je privela i oslobodila napadače!? Kakvu poruku time šalje građanima Crne Gore ? Da li je to znak podrške za nasilnike? Znak da mogu dalje? I oni I njihovi istomišljenici”, navodi grupa građana.

Zbog čega, kako navode, nikada nisu sprovodene istražne radnje u vezi sa crkvenim brastvima u okviru crkve Srbije u Crnoj Gori čiji članovi, kako su naveli, svakodnevno osim prijetnji sada već i čine nasilje.

“Posebna molba je da, u svijetlu događaja koji su zadesili Srbiju, a povećanog vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori, učinite sve što je u vašoj mogućnosti da zaštitite ono što je najvrjednije, a to su naša đeca. Osim ovoga što predstavlja suočavanje sa ozbiljnom realnošću, u Crnoj Gori se po više osnova krši zakon. Jedan od posljednjih ozbiljnih upozorenja upućenih od strane ODIHR je da je potrebna sveobuhvatna revizija biračkoga spiska. Zakonsko pravo da budemo upoznati sa biračkim spiskovima nam je uskraćeno”, istakla je grupa građana.

Pozivaju sve direktno odgovorne u državi Crnoj Gori da se ozbiljno bave pomenutim problemtikama.

“Građani će biti uporni i istrajni u borbi za svoja osnovna prava. Želimo da svi zaposleni u sistemu, na prvom mjestu oni koji ih predvode, razumiju svoje obaveze i dužnosti i da ih obavljaju u skladu sa zakonima i Ustavom. Naša je građanska odgovornost da ne dopustimo da se stvari od javnog interesa poput pobrojanih stavljaju u drugi plan ili prećutkuju. Tražimo djelovanje u skladu sa zakonom Ii odgovornost rukovodioca na prvom mjestu, zatim i službenika u sistemu”, kazala je grupa građana i poručila "Živjela Crna Gora, Evropo, srećan ti Dan, smrt fašizmu".

 

Senić: Nikad više nijedna vlada ne smije da dovede u pitanje evropski put Crne Gore
0
Senić: Nikad više nijedna vlada ne smije da dovede…
09.05.2023 18:10

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dragan_neregistrovani
09.05.2023. 18:04

Bravo! Podrska!

19
4