Region

Grlić-Radman: Neprihvatljivo Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman komentarisao je u Stocu hrvatski glas u Generalnoj skupštini UN-a za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i promociju knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu.

Grlić-Radman: Neprihvatljivo Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

“Neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH”, kazao je Grlić-Radman.

Govoreći o Rezoluciji, istakao je da hrvatsko stajalište počiva na međunarodnom pravu, podsjetivši pri tom na presudu Međunarodnog suda iz 2007. godine koje je potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

“To je bila zaštićena UN zona. Uz genocid i glorifikovanje zločinaca, jednak je zločin poricati istinu i istorijske činjenice. U Rezoluciji se pravno ništa ne mijenja, nijedan narod nije optužen, nego isključivo počinitelji tih zločina. Na ovaj način su reafirmisana načela UN-a i načela o ljudskim pravima što je poruka budućim naraštajima da zločini nisu ničim opravdani. Učimo buduće generacije da žive u slozi i miru, da poštuju jedni druge te da niko nema pravo ubiti drugoga”, rekao je Grlić Radman, navodi Klix.

Podsjetio je da je Hrvatska bila kosponzor Rezolucije, što znači da je učestvovala u izradi teksta te da je lobirala za njegovo usvajanje.

Stoga je izrazio čuđenje zbog promocije knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, koja se organizovala dva dana nakon usvajanja Rezolucije.

Portal Analitika