Svijet

Grčki neonacista tužio političarku koju je išamarao

Izvor

Grčka policija izdala je nalog za hapšenje Kasidijarisa koji je pobjegao odmah nakon incidenta u četvrtak, ali nisu uspjeli da ga pronađu, pa je nalog istekao. Po grčkom zakonu, nalog za hapšenje zbog nedoličnog ponašanja mora biti izvršen do ponoći drugog dana nakon izvršenja krivičnog djela, a slučaj se tada direktno prosljeđuje sudu. Datum Kasidijarisovog suđenja još nije određen.

Ovaj stručnjak za borilačke vještine pojavio se u nedjelju uveče na mitingu “Zlatne zore” u okviru kampanje za parlamentarne izbore 17. juna i poručio da će ne samo tužiti dvije političke protivnice koje je napao, već i obezbjeđenje televizije “Antena” zbog pokušaja protivpravnog lišavanja slobode javio je Tanjug,piše blic.rs.

Kasidijaris je u ponedjeljak, sa naočarima za sunce i okružen telohraniteljima, došao u sud u Atini gdje protiv njega traje proces po drugom osnovu, zbog fizičkog napada od prije pet godina.

- Podnijeću tužbu zbog provokacije - izjavio je Kasidijaris.

On tvrdi da je bio izazvan uvredama na televizijskoj emisiji i da ga je 58-ogodišnja Kaneli prva udarila novinama. Nekoliko trenutaka pošto je Kasidijaris udario Kanelijevu, kanal je emtovanje prekinuo blokom reklama, a kada se program nastavio Kasidiaris više nije bio prisutan.

"Zlatna zora", koja se oštro opire etiketi neonacističke partije, optuživana je za nasilne napade na imigrante u Atini, a njeni pripadnici navodno su bili umiješani u sukobe sa ljevičarskim i anarhističkim grupama. Stranka insistira da je nacionalna patriotska grupa.

U svojoj kampanji, Zlatna zora je obećavala odstranjenje ilegalnih imigranata i čišćenje četvrti u kojima vlada kriminal. Pored toga, ona se zalaže za postavljanje mina na granicu, čime bi se imigrantima spriječio ulazak u zemlju.

Zlatna zora je na izborima 6. maja sa 6,9 odsto glasova prešla cenzus za ulazak u parlament.

Portal Analitika