Svijet

Grčka planira da Akropolj i ostale spomenike da pod zakup

Izvor

"Treba da damo pod zakup Akropolj i ostale lokacije da bismo dostojanstveno došli do novca, umjesto da smanjujemo penzije i plate", rekao je lokalnom radiju bivši zamjenik ministra zdravlja.

Jakumatos je istovremeno pozvao na prekid štrajkova protiv mjera štednje u Ministarstvu kulture, zbog čega tokom prošle godine hiljade turista nijesu mogli da obiđu sveto brdo i ostale znamenitosti.

"Ponižavajuće je kada posjetioci iz Kine, Finske ili Ekvadora dođu u Atinu i vide da je Partenon zatvoren zbog štrajka", rekao je bivši član grčke Vlade, prenijela je Sinhua.

Akropolj i ostale arheološke loakcije bili su zatvoreni svakog vikenda u posljednjih mjesec dana zbog štrajka povodom neisplaćenih zarada i nadoknada za prekovremeni rad.

Predstavnici industrije turizma požalili su se da zbog radničkih protesta ovaj sektor trpi gubitke. Turizam učestvuje sa 18 odsto u grčkom društvenom proizvodu.

Grčki mediji i običi građani oštro su kritikovali izjavu Jakumatosa i odbacili njegov prijedlog kao šokantan, nevjerovatan i uvrjedljiv.

Portal Analitika