Svijet

Zvijezde greškom identifikovali kao dronove

Grčki ratni brod ranije završio misiju u Crvenom moru, mornari uslove opisali kao "slične paklu"

Fregata klase Hydra, te istog imena "Hydra" grčke mornarice, bila je prisiljena ograničiti svoju misiju u Crvenom moru nakon što su članovi posade opisali uslove "slične paklu" tokom operacije.

Fregata Hydra Foto: UGC
Fregata Hydra
Portal AnalitikaIzvor

Fregata, koja učestvuje u "Operaciji Aspides" Evropske unije, trebala je završiti svoje raspoređivanje u julu, ali se povukla mjesec ranije u junu zbog raznih izazova, prenosi Klix.ba.

Ozbiljan incident dogodio se 19. maja, kada je samoubilački dron kojeg su lansirali Huti eksplodirao otprilike 150 metara od grčke fregate klase Hydra dok je pratila komercijalne brodove u Crvenom moru.

Tragično, NATO-ovo operativno središte u Larissi obavijestilo je komandante grčke fregate o napadu dronom grupe Huti otprilike minutu nakon eksplozije, prema izvještajima grčkih medija.

Nakon ovog incidenta, deset članova posade zatražilo je hitnu repatrijaciju.

Grčki mornari su se žalili i da brodu nedostaju moderni sistemi zaštite od dronova, da su topovi Phalanx neučinkoviti i da su morali koristiti lično oružje da pucaju na dronove... Bilo je i slučaja pogrešnog identifikovanja zvijezda kao dronova.

Portal Analitika