Svijet

Grčka osniva državni stabilizacioni fond, početni kapital 300 miliona eura

"Fond će ulagati prihod od prodaje imovine koja je je ostala u državnom vlasništvu nakon grčke dužničke krize, uključujući nekretnine, luke i komunalna preduzeća", objasnio je ministar finansija, Kostis Hatzidaki

Grčka osniva državni stabilizacioni fond, početni kapital 300 miliona eura Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Grčka planira da osnuje državni stabilizacioni fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, saopštio je ministar finansija, Kostis Hatzidakis.

"Fond će ulagati prihod od prodaje imovine koja je je ostala u državnom vlasništvu nakon grčke dužničke krize, uključujući nekretnine, luke i komunalna preduzeća ", objasnio je Hatzidakis na konferenciji za novinare, predstavljajući vladin plan.

Početni kapital fonda iznosiće, prema njegovim riječima, 300 miliona eura, a prihod od prodaje imovine biće uložen u finansiranje zelenih projekata, infrastrukture i nove tehnologije, prenosi SEEbiz.

"Angažovali smo BlackRock da predloži najbolju korporativnu strukturu za fond", rekao je Hatzidakis.

On je naveo da je Fond za spašavanje banaka nedavno u potpunosti privatizirao tri grčka zajmodavca, a do kraja godine planira prodati preostalih 18 odsto udjela u National Banku i 72,5 odsto u Attica banci.

Portal Analitika