TV / Film

Grci su ogorčeni zbog Netflixovog serijala o Aleksandru Makedonskom

Korisnici Netflixa odnedavno mogu pogledati šest epizoda novog dokumentarnog serijala o Aleksandru Makedonskom, koji je već izazvao oprečne reakcije.

Grci su ogorčeni zbog Netflixovog serijala o Aleksandru Makedonskom Foto: Netflix
Portal AnalitikaIzvor

“Alexander: The Making of God” donosi rekonstrukcije koje prikazuju život velikog osvajača uz razgovore sa stručnjacima, no nijesu svi zadovoljni – naprotiv. Naročito razočarani, djeluje, upravo su u Grčkoj – gdje su se povodom serije proteklih dana oglasili i brojni političari.

Ministarka kulture Grčke Lina Mendoni kazala je kako je u pitanju “krajnje nekvalitetna fikcija” sa “prizemim sadržajem i istorijskim neistinama”.

“Serijal je pun istorijskih netačnosti, rediteljski je jako aljkav, a scenaristički potpuno siromašan”, naglasila je ona.

No, uprkos tome, Grčka se neće žaliti Netflixu, jer je u toj državi Ustavom zaštićena sloboda umjetnosti još od kraja pretprošlog vijeka.

Naravno, najviše kontroverzi pokrenulo je to što se serijal bavi i temom homoseksualnosti.

Zato je i očekivano to što je najoštrija reakcija stigla iz ultradesničarske partije Niki.

“Serija je žalosna, neprihvatljiva i nema nikakve veze sa istorijom. Cilj serije je da prenese ideju o tome kako je homoseksualnost bila prihvatljiva u drevnim vremenima, a to je konstrukcija koja nema nikakvo uporište”, rekao je čelnik te partije Dimitris Natsiju.

Grčki dnevni list Elefteros tipos prenio je navode brojnih ogorčenih korisnika društvenih mreža, koji smatraju kako je Netflix “izvrnuo istinu”, a za sve krive i Olivera Stouna, čiji je film “Alexander” od prije 20 godina, kako oni navode, “započeo propadandu o Aleksandrovoj homoseksualnosti”.

Portal Analitika