Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Grbović: Prilikom izgradnje puta Risan-Žabljak ušteđeno 50 miliona eura, „Bemax“ nije favorizovan

Grbović: Prilikom izgradnje puta Risan-Žabljak ušteđeno 50 miliona eura, „Bemax“ nije favorizovan

Izvor

- Na osnovu Elaborata Direkcije javnih radova iz 2004. godine vrijednost radova na završetku svih radova na putu Risan-Žabljak procijenjena je na 122 miliona eura, a Direkcija od kada je 2006. godine preuzela taj posao - mi smo ga završili smoza oko 70 miliona eura. Znači, uštedjeli smo državi oko 50 miliona eura, rekao je Grbović.

MANS je saopštio da je Direkcija za saobraćaj tokom ugovoranja poslova na izvođenju radova na putu Risan-Žabljak, za dionicu Šavnik-Grabovica, Tunel “Ivica”, otvoreno favorizovala podgoričku građevinsku komapniju “Bemax”.

Grbović je kategorički demantovao navode MANS-a objašnjavajući da je na prvom tenderu za izgradnju dionice Šavnik-Grabovica, tunel “Ivica”, nije se niko javio na prvom tenderu, a da je “Bemax” jedina uspjela pribaviti bankarske grancije i to kod “Erste banke”.

- Na drugom tenderu su se javila kompanija “Putevi” iz Užica i dala ponudu ponudu od 17,5 miliona eura sa finansiranjem, ali nije uspjela da obezbijedi bankarske garancije i finansiranje za tu dionicu, pa je ta firma odustala od posla. Nakon toga, na osnovu odobrenja Direkcije javnih nabavki, šaljemo zahtjev za dostavljanje ponuda firmama koje grade u Crnoj Gori: „PORR”, „Tehnoput“ i “Bemax” i “Mehanizaciji i programatu” iz Nikšića, a u zahtjevu navodimo da ponuđena cijena ne može biti veća od 17,5 miliona eura, koliko je iznosio ugovor sa “Putevima”- ali ponavljanjem sa finansiranjem, gdje su uključene bankarske kamate. Od te četiri kompanije samo je “Bemax” uspio da obezbijedi garancije i kredit kod “Erste banke”. Zbog toga je “Bemax” dobio posao, objasnio je Grbović.

Prema njegovim riječima, “Bemax” je završio zahtjevnu dionicu u roku od jedne godine, što je ocijenjeno velikim uspjehom.

- Procijenjena vrijednost radova na dionici od Žabljaka do Šavnika je bila 60 miliona eura, a mi smo je završili za 35 miliona eura, što znači da smo na dijelu te dionice uštedjeli 25 miliona eura bez finansiranja. A na čitavoj dionici, ponavljam - oko 50 miliona eura. Umjesto da dobijemo pohvale, koje nijesmo tražili, došlo je do novinarskih članaka u medijima da smo mi oštetili državu. To jednostavno nije tačno, jer smo državi uštedjeli značajan novac, objasnio je Grbović.

On je objasnio da je izgradnjom puta Risan - Žabljak- oko 4.000 auta usmjerava preko Pljevalja, Nikšića za Boku Kotorsku.

- Za taj broj smanjen je broj vozila koji ide preko Platija, tako da se broj saobraćajnih udesa smanjio za 50 odsto. Mi smo sada u nekim evropskim standardima po tom pitanju i ja se nadam da će to i ostati, zaključio je Grbović.

Portal Analitika