Abiznis

Grbović: Ove godine u puteve biće uloženo 45 miliona eura

Izvor

Direktor Direkcije Veselin Grbović, kazao je za Portal Analitika, da će od tog iznosa 11,5 miliona eura biti potrošeno u redovno održavanje putne infrastrukture, dok je 33, 5 miliona eura opredijeljeno u Kapitalnom budžetu za nove investije.

- Što se tiče redovnog održavanja, Direkcija ima ugovor sa „Crnagoraputom“, jer ta kompanija održava blizu 2.000 km regionalnih i magistralnih puteva. Stanje na putevima se popravlja, što možemo vidjeti da nakon nekoliko uzastopnih dana sniježnih padavina nemamo prekid saobraćaja ni na jednoj relaciji. Zadovoljni smo saradnjom sa „Crnagoraputom“, napomenuo je Grbović.

Prvi čovjek Direkcije je najavio da će, mimo ovih 45 miliona eura, biti potpisan ugovor vrijedan 10 miliona eura sa Evropskom investicionom bankom- u cilju sanacija posljedica poplava.

Glavni projekti: Što se tiče Kapitalnog budžeta u Direkciji planiraju da realizuju projekte u cilju eliminisanja uskih grla na crnogorskim putevima.

-Glavni projekti koje ćemo početi u ovoj godini su su: zaobilaznica oko Kotora sa dva tunela(28 miliona eura), most preko Tare (2,2 miliona eura), most preko Port Milene ( 5,5 miliona eura), bulevar dužine 2 km na ulazu u Bar, zaobilaznica oko Žabljaka u dužini 1,5 kilometara (1,8 miliona eura), istakao je Grbović.

Za rekonstrukciju regionalnih magistralnih puteva predviđeno je ulaganje od 10 miliona eura, do je za pravljnje Glavnog projekta Jadranskog-jonskog autoputa biti potrošeno milion eura..

- Planirana je rekonstrukcija puta od Vilusa prema Vraćenovićima, rekonstrukcija puta Berane-Lubnice, asfaltiranje puta Murino-Čakor do granice prema Kosovu, početak rekonstrukcije puta Slijepač Most-Pavino Polje- Pljevlja, počeli smo rekonstrukciju puta Tomaševo- Pavino Polje, regionalni put Ulcinj-Sukobin, Plav-Grnčar, i ostale, najavio je Grbović nekoliko najznačajnijih projekata.

Grbović je naveo da će ove godine početi asfaltiranje i rekonstrukcija puta Tuzi-Božaj.

- Predviđena je sanacija kosina, klizišta i tunela i za te namjene je odvojeno 1,5 miliona eura. Planirana je rekonstrukcija tri mosta , klizišta  Sveti Stefan i kosine Šuškovina. Biće presvučeno asfaltnim kolovozom oko 40 kilometara postojećih puteva širom Crne Gore, za šta će biti utrošeno 3 miliona eura. Planirana je izgradnja novog tunela “Tifran” kod Berana vrijednog oko 4 miliona eura. Za eksproprijaciju zemljišta od Uvača do Mateševa je predviđeno 2,5 miliona eura, zaključio je Grbović razgovor za Portal Analitika.

Portal Analitika