Svijet

Zbog suše koja je pogodila Kolumbiju

Gradonačelnik Bogote zamolio parove da se tuširaju zajedno

Gradonačelnik Bogote apelovao je na parove da se tuširaju zajedno zbog nestašice vode nastale usled suše u prijestonici Kolumbije.

Gradonačelnik Bogote zamolio parove da se tuširaju zajedno Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

Neka od najvećih naselja odsječena su od vodovodne mreže kako bi se očuvao opasno nizak nivo vode u rezervoarima koji su ostali bez kišnice zbog vremenskog fenomena poznatog kao El Ninjo.

„Tuširajte se u paru. Ovo je edukativna vježba štednje vode, ništa drugo. Takve stvari će nam mnogo pomoći. Te promjjene ponašanja su ključne“, rekao je gradonačelnik Bogote Karlos Fernando Galan, prenosi Gardijan.

Galan je takođe zamolio stanovnike da razmotre potpuno napuštanje svojih svakodnevnih higijenskih navika, s obzirom na to da su rezervoari bili na „istorijskom minimumu“.

„Ako nećete da napuštate dom u nedjelju, ili tokom bilo kojeg drugog dana u nedjelji, iskoristite to i nemojte da se kupati“, molio je on uoči restrikcija.

El Ninjo, koji obično uzrokuje manje padavina u Južnoj Americi, ove godine je izazvao rekordne suše i temperature, što je primoralo lokalne vlasti širom regiona da preduzmu hitne mjere.

Smještena u Andima na 2.600 metara nadmorske visine, Bogota je obično pošteđena najgoreg scenarija. Ova veoma kišovita prijestonica u prosjeku dobije 1.020 mm padavina svake godine, što je skoro duplo više od ozloglašeno sumornog Londona.

Međutim, ovaj put su nenormalno dugi vrući i sušni periodi izazvali šumske požare oko prijestonice, prekrivši neka naselja dimom. Sada su i rezervoari na koje se oslanja oko 10 miliona ljudi u širem gradskom području na „kritičnom“ nivou.

Portal Analitika