Svijet

Graditeljsko čudo na sjeveru Evrope: Otvaraju četvrti podmorski tunel, u najavi je i peti

Infrastrukturna revolucija na Farskim ostrvima se nastavlja, pa je sve spremno za puštanje u upotrebu četvrtog podmorskog saobraćajnog tunela.

Graditeljsko čudo na sjeveru Evrope: Otvaraju četvrti podmorski tunel, u najavi je i peti Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Arhipelag u sjevernom Atlantiku, na kojem živi oko 55.000 ljudi, a koji pripada Danskoj, čini 18 glavnih ostrva. Većina njih u doglednoj će budućnosti biti u potpunosti spojena mostovima i podvodnim tunelima.

Ranije su izgrađena tri podmorska tunela, a do kraja ove godine u funkciji će biti još jedan, koji je dug 10,8 kilometara.

Sve počelo 2000, šest godina kasnije imali su dva tunela

Sve je počelo 2000. godine, kada je krenula gradnja pet kilometara dugačkog Vagar tunela, koji je dvije godine kasnije povezao najveće ostrvo Strejmoj sa najzapadnijim Vagarom.

Odmah zatim, počela je gradnja Sjevernog tunela, koji je završen 2006. godine, a koji se, uz dužinu od 6,2 kilometra, spušta do dubine od 150 metara ispod nivoa vode.

Najduži ima prvi podvodni kružni tok na planeti

Najduži i najkompleksniji tunel građen je od 2016. do 2020. godine, a poznat je po tome što se unutar njega nalazi prvi podvodni kružni tok na planeti. Jer, tunel koji polazi od ostrva Strejmoj, kasnije dobija dva kraka.

Taj je tunel dug gotovo 11,3 kilometra, kolovoz ide i do dubine od 190 metara, a u unutrašnjosti je niz umjetničkih djela i instalacija – od skulptura do svjetlosnih efekata.

Do kraja ove godine otvaranje novog tunela

Najzad, najnoviji u nizu je podvodni tunel Sandoj, koji će istoimeno ostrvo povezati sa glavnim.

Radovi su počeli 2019. godine, a prošle je tunel u potpunosti probijen. Dionica duga 10,6 kilometara svečano će biti otvorena krajem ove godine.

Dostižući na pojedinim mjestima dubinu od 155 metara ispod nivoa vode, gradnja novog tunela koštala je oko 115 miliona eura. Procjene govore kako će dnevna frekvencija iznositi oko 400 vozila.

Podaci o petom tunelu zvuče nestvarno – bio bi dug 26 kilometara

No, na Farskim ostrvima ne žele da se zaustave na tome. U planu je gradnja još jednog tunela – pri čemu bi u pitanju bio najzahtjevniji i finansijski najizdašniji projekat do sada.

Tim bi tunelom bila povezana tri ostrva – od Strejmoja do najjužnijeg Suduroja, a bio bi dug čak 26 kilometara. Troškovi su procijenjeni tek okvirno, a sigurno bi iznosili milijardu eura prema sadašnjim cijenama.

Plan lokalne administracije je da peti podmorski tunel bude otvoren 2030. godine.

Komunikacije na arhipelagu, naročito onom kakav su Farska ostrva, prilično su kompleksne. Ne tako davno, lokalno stanovništvo bi pri odlasku sa ostrva na ostrvo bilo prinuđeno da čeka trajekte, a potom i da gubi mnogo vremena prevozeći se njima.

Zahvaljujući podmorskim tunelima, konekcija za koju je ranije bilo potrebno duže od sat, sada jedva da traje 15 minuta.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p podgorica anoniman_neregistrovani
17.09.2023. 21:16

Ova nasa politicka pogan ne moze ili nece da ocisti deponije smeca na Koniku i ptosiri asvalt put stocne pijace. Ako to urade manje ce da ukrade.

8
0
P PROMAJA_neregistrovani
17.09.2023. 20:40

Dođite do DEPO-a na praksu!!

8
0
r rudar_neregistrovani
17.09.2023. 20:35

mogli su zvat ove nase rudare iz suda brze bi to zavrsili

13
0
r roki_dg55_neregistrovani
17.09.2023. 20:35

Trebali su angažovati Dritka, Kovača i Adžića kao "eksperte" za tunele!

11
0