Svijet

Građani Ukrajine dobili uputstvo za ponašanje u slučaju nuklearnog napada

U Ukrajini je objavljeno uputstvo za djelovanje u slučaju nuklearnog napada, a najveći broj preporuka odnosi se na korišćenje preparata na bazi joda.

Građani Ukrajine dobili uputstvo za ponašanje u slučaju nuklearnog napada Foto: Foto: Shutterstock
AgencijeIzvor

Nakon sve glasnijih najava o mogućnosti pokretanja nuklearnog napada od strane Rusije, ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacionu bezbjednost objavio je uputstva za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada.

Centar je, zajedno s Državnim naučno-tehničkim centrom za nuklearnu i radijacionu bezbjednost, izradio preporuke na temelju informacija iz Državne hitne službe, Ministarstva obrazovanja i nauke i policije.

U jednom dijelu uputstva se odnose na sprečavanje neprijatnih mirisa koje se sprovodi tek nakon zvaničnog obavještenja o potrebi i opravdano je samo kada je zračenje prouzrokovano radiojodom.

Centar navodi da je u slučaju korišćenja tzv. prljavih bombi zabranjeno uzimanje preparata na bazi joda jer može izazvati nepopravljivu štetu organizmu. Prljava bomba ili uređaj za raspršivanje radiološkog oružja je oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima.

Centar je naveo i kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada: za bebe do jednog mjeseca se preporučuje doza od 16 mg, za djecu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

"Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla u stanu, pobrinite se da vazduh spolja ne ulazi u prostorije kuće. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grijanje. Ako je moguće, premjestite se u sobu bez prozora", navodi se u preporukama.

Građanima je preporučeno da ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savjetuju drugačije. "Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano", dodaje se.

Nije preporučena ni konzumacija vode sa slavine dok ne stigne obavještenje da je to sigurno.

Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primijetiti bljesak na nebu i savjetuje se da nikako ne gledaju u tom smjeru jer to može uzrokovati opekotine rožnjače, sljepoću i opekotine oka.

"Zaustavite automobil na sigurnom mjestu pored puta, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak vazduha. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama – to je zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu", savjetuje se.

Građanima je preporučeno da potraže sklonište u slučaju da ih eksplozija zatekne na otvorenom.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.