Zanimljivosti

Grad tvorca saksofona, u njemu se priča francuski ali ga čuvaju Belgijanci

Dinant je jedan od onih gradova čija ljepota apsolutno svakog oduševljava, i niko ne ne može biti imun na njegovu slikovitost. Grad je kao sa razglednice, sve što vidite na fotografiji je identično i u realnosti.

Grad tvorca saksofona, u njemu se priča francuski ali ga čuvaju Belgijanci Foto: Shutterstock/Sergey Novikov
TU MagazinIzvor

Dinant je zaista mala i slikovita, prije svega jedinstvena Belgija. Nalazi se u pokrajini Namur, i proteže se duž rijeke Meuse uz strmu stijenu na istočnoj strani obale. Ovu impresivnu pojavu pojačava i magična šuma koja okružuje i grad i rječni tok. Nalazi na obroncima neobično lijepih Ardenskih planina u Belgiji, i to je mirni grad koji fascinira sve putnike svojom drevnom arhitekturom i predivnim pejzažima.

Grad je smješten u francuskom govornom području Belgije, zauzima površinu od oko 90 kilometara. Sam grad je mali i može se istražiti za nešto više od sat vrema, i to pješice. Iako je dosta mali, Dinant ima sadržaje koje može ponuditi turistima. Posebno je intaresantna drevna citadela, gotička katedrala i muzej posvećen tvorcu saksofona, Adolfu Saksu. 

Svakako je najatraktivniji dio grada njegova luka. Uz samu obalu rijeke nalaze se zbijene kuće od starog kamena, a mnoge od njih su zanimljivi restorani sa odlično hranom ili zanatskim radnjama. Sve to je popločano starom kaldrmom koja pojačava utisak bajkovitosti.

Osim toga, on pruža uživanje u besciljnom lutanju gradskim vijugavim uličicama. Savjetuje se da nakon šetnje posjetite gradske kafiće i probate regionalne specijalitete. Dinant je poznat po Flamicheu, vrsti pite od sira i Couque de Dinant, keksu koji se pravi sa medom.

Mještani kažu da su najbolji ako se umoče u topli čaj ili neki drugi napitak. Couque de Dinant je poznat po tome što je njegova tvrda konzistencija legendarna.

Iako ima dosta toga da se vidi u gradu, u Dinantu su mogućnosti za smještaj turista dosta oskudne. Dinant je vjerovatno namjerno tako organizovan, da bude odlična opcija za jednodnevni izlet iz većih belgijskih gradova kao što su Brisel, Šerleroa ili Lijež. Iako ga rado dijele sa svijetom, Belgijanci žele da Dinan ostane donekle njihov, što je uopstalom potpuno razumljivo.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.