Kultura

Grad teatar: Tri programa za zatvaranje 26. festivalskog izdanja

Izvor

Svečani program započeće izložbom fotografija „Snovi i stvarnost“ koja će biti otvorena u nekadašnjem prostoru bašte „Barbakan“ (terasa „Jadranske straže“) u 20 i 30 časova. Ovom svojevrsnom retrospektivom, festivalska publika će se podsjetiti svega što je činilo Grad teatar od njegovog osnovivanja, 1987. godine, do ovogišnjeg izdanja.

- Svako ponovno gledanje fotografija iz prebogate arhive Grada teatra, kod onih koji su u Gradu teatru od samog osnivanja, izaziva pravu buru emocija i sjećanja. Tokom razmišljanja o tome kakvu izložbu fotografija želimo da priredimo, otvarale su se brojne mogućnosti: mogla bi to da bude izložba portreta slavnih učesnika, ili najljepše fotografije brojnih pozorišnih projekata sa bajkovitom atmosferom, ili neformalne fotografije uz koje idu najrazličitiji doživljaji i anegdote, mogla bi to biti izložba Budva (Grad teatar) koje(g) više nema, ili umjetnici i dragi sugrađani kojih više nema – kazao je o ovoj izložbi Merin Smailagić, urednik likovnog programa i direktor JU „Grad teatar“.

Pola sata kasnije, u crkvi Santa Marija biće izvedena posljednja premijera 26. Grad teatra. Riječ je o predstavi „Indigo“ koju je po tekstu Duška Premovića, režirao Branislav Lečić, uz asistenciju Dejana Jankovića. „Indigo“ izvode Danica Maksimović, Marija Vicković i reditelj Lečić. Iako će ovo izvođenje oblježiti zvanični kraj festivala, publika će predstavu moći da pogleda i sjutra u dva termina - od 21 i 23 časa.

Reditelj je u svojoj eksplikaciji istakao da se „Indigo“ bavi pitanjem žena u savremenom društvu.

- Žene danas? Šta se od njih zahtijeva? Karijera, ljubav, porodica... Prioritet? Šta je i kojim redom neophodno, važno, očekivano? Kako odlučiti? Može li poslovni uspjeh da zamijeni gotovo sve?! Koliko je snage neophodno da se sagleda cijena takvog života? Koliko je hrabrosti potrebno da se izađe iz svega? Kako izbjeći zamku iluzija, ne postati samo običan broj? Žene u ovom vremenu - njihove sudbine, potrebe, pitanja, odluke – zapisao je Lečić.

Posljednji ovogodišnji program je koncert čuvnog beogradskog hora „Collegium musicum“ od 23 časa na sceni između crkava.

Pod dirigentskom palicom proslavljene Darinke Matić – Marović, hor će izvesti program pod nazivom „Pozdrav Budvi“. U okviru njega biće izvedene kompozicije Jelisavete Popović, prve kompozitorke u Crnoj Gori, zatim Sergeja Rahmanjinova, Pavela Česnokova, Stevana Mokranjca, Franca Šubreta, Toma Proševa, Žarka Mirkovića, Mirka Petrovića, Zapra Zaprova, Bora Tamindžića, Dušana Kostića i Nemanje Savića. Sa ansamblom „Collegium musicum“ nastupa i muški hor Muzičke akademije sa Cetinja kojim diriguje Aleksandra Knežević.

Portal Analitika