Politika

Gorčević-Ben David: Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru kako bi ispunila preostale obaveze i postala 28. članica EU, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Beogradu Anikom Ben David.

Gorčević-Ben David: Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

Ambasadorka Anika Ben David je kazala da je Crna Gora predvodnica u procesu pristupanja EU, te da je raduju početni dobri rezultati Skupštine i Vlade u oblasti vladavine prava.

„Drago nam je da svjedočimo dobrim rezultatima Crne Gore u procesu pristupanja EU. Želimo da postanete sljedeća članica Unije i u tom pravcu ćemo podržati sve reforme koje sprovodite svjesni da one idu u prilog unapređenju kvaliteta građana Crne Gore“, poručila je Ben David.

Ambasadorka je kazala da Švedska može pružiti ekspertsku podršku Crnoj Gori na polju vladavine prava, kao iu oblasti životne sredine gdje posjeduje relevantnu ekspertizu.

Ona je zahvalila na podršci Crne Gore za članstvo Švedske u NATO Alijansi,istakavši da je to posebno važno u kontekstu aktuelnih globalnih bezbjednosnih izazova.

Gorčević je upoznala sagovornicu sa aktuelnim stanjem u procesu pristupanja Crne Gore EU.

Istakla je da su pred Vladom i Skupštinom ozbiljni zadaci, te da postoji jasna spremnost da se u najkraćem roku isporuče potrebni rezultati i osigura ubrzan napredak prema EU.

„Crnogorske institucije i pregovaračku strukturu očekuje mnogo posla u kratkom vremenskom periodu, ali smo odlučni da iskoristimo povoljan momenat i snažnu podršku Evropske komisije i država članica i do ljeta ispunimo ključne obaveze iz poglavlja 23 i 24 čime ćemo otvoriti vrata posljednjoj fazi pregovora, odnosno započeti proces privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja“, kazala je Gorčević.

Ona je zahvalila Švedskoj na dosadašnjoj, veoma značajnoj ekspertskoj i tehničkoj podršci u više razvojnih oblasti istakavši da postoji više oblasti u kojima ta saradnja može biti unaprijeđena.

Sagovornice su razmijenile mišljenja i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, situaciji u Crnoj Gori i regionu.

Portal Analitika