Sci/Tech

Google s Play prodavnice uklonio više od 10 aplikacija zbog tajnog prikupljanja podataka

Google je uklonio više od deset aplikacija iz svoje Play prodavnice nakon što je saznao da sadrže zlonamjerni kod koji prikuplja lokacije ljudi, brojeve telefona i adrese e-pošte.

Google s Play prodavnice uklonio više od 10 aplikacija zbog tajnog prikupljanja podataka Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Lista uključuje skener QR koda, aplikaciju za vremensku prognozu i muslimanske molitvene aplikacije. Neke od aplikacija preuzete su više od 10 miliona puta.

"Sve aplikacije na Google Playu moraju biti u skladu s našim pravilima, bez obzira na programera", rekao je portparol Googlea za BBC.

"Kada utvrdimo da aplikacija krši ova pravila, poduzimamo odgovarajuće mjere", dodao je on.

Google je prethodno upozorio programere aplikacija da moraju jasno predočiti korisnicima koje informacije dijele.

Prema istraživačima koji su otkrili problem, aplikacije su sadržavale komplet za razvoj softvera (SDK) koji je slao privatne informacije trećoj strani.

Među njima bio je QR i skener barkodova koji je preuzet više od pet miliona puta što je vrsta aplikacije koju biste preuzeli da biste koristili jednom ili dvaput, a zatim zaboravili.

Aplikacija je tajno slala osjetljive podatke korisnika, uključujući jedinstveni IMEI identifikacijski broj njihovog telefona, kompaniji sa sjedištem u Panami pod nazivom Measurement Systems, a praćena je do kompanije u Virdžiniji, SAD.

Aplikacije koje su zabranjene zbog nedozvoljenog prikupljanja korisničkih podataka mogu se prijaviti za vraćanje u Google Play prodavnicu ako se ukloni sporni kod, dodao je portaprol Googlea. 

Većina štetnih aplikacija sada je ponovo dostupna za preuzimanje, ako više ne uključuju SDK.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.