Podgorica

Otvorena Kuća zdravlja

Glavni grad obezbijedio besplatnu psihosocijalnu podršku za građane

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima otvorio je danas “Kuću zdravlja”, novi besplatni socijalni servis za građane kojima je potrebna psihosocijalna podrška. Ideja za pokretanje ovog servisa nastala je iz uvjerenja da je za zdrav i produktivan život, veoma važno voditi brigu kako o fizičkom, tako i o mentalnom zdravlju, saopšteno je iz Glavnog grada.

Otvorena Kuća zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, “Kuća zdravlja” ima za cilj poboljšanje kvaliteta života, otklanjanje ili ublažavanje rizika, kao i pružanje podrške građanima koji se suočavaju sa različitim problemima, s akcentom na pripadnike socijalno ranjivih kategorija.

Dodaju da period koji je obilježila pandemija izazvana koronavirusom, kao i posljedice po ukupno zdravlje stanovništva, osjećaj straha i nesigurnosti, dodatno su motivisali Glavni grad da ovu vrstu podške pruži svojim građanima.

“Uvijek je postojala potreba za postojanjem ovakvog servisa, a težak period, kroz koji svi prolazimo duže od godinu dana, je tu potrebu dodatno naglasio. Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas u prilici da potpišemo Memorandum o saradnji sa tri nevladine organizacije: Udruženjem psihologa Crne Gore, CAZAS-om i Centrom za prava djeteta Crne Gore. U radu Kuće zdravlja će učestvovati psiholozi, socijalni radnici, doktori medicine koji su zapošljeni u službama, organima i javnim ustanovama Glavnog grada, ali i pomenutim nevladinim organizacijama.”, kazao je Vuković.

Sekretar Sekretarijata za socijalno staranje, Ivan Terzić, istakao je da Glavni grad i na ovaj način pokazuje da vodi odgovornu socijalnu politiku, te da mu je izuzetno drago što gradska uprava pokazuje poseban senzibilitet kada su socijalne teme u pitanju.

“Svi koji učestvuju u radu Kuće zdravlja imaju licencu za rad i licencu za pružanje usluga” podsjetio je Terzić.

Kako dodaju iz Glavnog grada, važnost ove inicijative ogleda i u tome što će prioritetne grupe u radu “Kuće zdravlja” biti žrtve porodičnog i vršnjačkog nasilja, osobe koje se suočavaju s problemom bolesti zavisnosti, osobe u povećanom riziku ili sa potvrđenim HIV/AIDS nalazom, osobe sa narušenim partnerskim i porodičnim odnosima, sugrađani koji se bore sa problemom neplodnosti, osobe koje se suočavaju sa teškim oboljenjima ili invaliditetom članova porodice, sugrađani kojima je potrebna podrška zbog gubitka bliske osobe, pripadnici LGBTQ populacije, kao i lica koja trpe mobing.

Vuković je iskoristio ovu priliku da uruči zahvalnicu predstavnici firme “Glosarij” i zahvali gospodinu Branislavu Martinoviću na donaciji koju su obezbijedili za opremanje “Kuće zdravlja”, čime su doprinijeli da u što kraćem roku ovaj socijalni servis bude dostupan građanima Podgorice.

Zahvalio je i svojim kolegama na posvećenom radu prilikom realizacije ove humane i važne priče za Glavni grad.

Tamara Milić, ispred Udruženja psihologa, kazala je da je realizacija ovog socijalnog servisa bila neophodna, posebno jer je pandemija koronavirusa i dalje prisutna, a posljedice perioda koji je iza nas se i dalje osjećaju.

Kako podsjećaju iz Glavnog grada, Kuća zdravlja se nalazi na adresama: Ul. Novaka Miloševa (dvorišna strana) i Ul. Dositeja Obradovića br. 12. Sve usluge u Kući zdravlja su besplatne, a građani se mogu prijaviti putem telefona 020/220-994, mail adresekuca.zdravlja@podgorica.meili direktnim dolaskom u prostorije.

Portal Analitika