Svijet

Gimnastičarkama 138 miliona dolara odštete zbog propusta FBI

Američko Ministarstvo pravde postiglo je nagodbu kojom će bivšim i sadašnjim gimnastičarkama, žrtvama nekadašnjeg ljekara ženske gimnastičke reprezentacije SAD Larija Nasara, biti isplaćena odšteta od 138,7 miliona dolara zbog propusta koje je napravio FBI u istrazi tih seksualnih napada.

Gimnastičarkama 138 miliona dolara odštete zbog propusta FBI Foto: Shutterstock/Real Sports Photos
Portal AnalitikaIzvor

Više od 150 bivših i sadašnjih gimnastičarki, uključujući i osvajačice olimpijskih medalja, navelo je da ih je Nasar seksualno zlostavljao, a FBI nije istražio njihove optužbe, prenosi CNN.

Nasar je za seksualno zlostavljanje sportistkinja pod maskom liječenja osuđen u državi Mičigen na 175 godina zatvora.

Decenijama je Nasar zloupotrebljavao svoj položaj, izdajući povjerenje onih koji su bili pod njegovom brigom i medicinskim nadzorom, rekao je danas vršilac dužnosti pomoćnika državnog tužioca Benjamin Mizer.

Te optužbe je trebalo ozbiljno shvatiti od početka. Iako ova nagodba neće poništiti štetu koju je Nasar nanio, nadamo se da će pomoći žrtvama njegovih zločina da obezbede kritičnu podršku koja im je potrebna da nastave da se liječe, dodao je.

Ministarstvo pravde je u oštrom izvještaju generalnog inspektora utvrdilo da visoki zvaničnici terenske kancelarije FBI u Indijanapolisu nijesu na pravi način reagovali na optužbe gimnastičarki, napravili su brojne i fundamentalne greške kada su konačno reagovali i prekršili su politiku FBI dok su vodili istragu.

Pre tri godine Nasarove žrtve su postigle nagodbu od 380 miliona dolara sa Gimnastičkom federacijom SAD i nacionalnim Olimpijskim komitetom.

Portal Analitika