Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • GI Zdravi Mojkovac: Ne znamo da li je naš predlog stavljan na glasanje, ali sa sigurnošću možemo reći da rudnika neće biti

Traže raskid ugovora sa rudnikom Brskovo

GI Zdravi Mojkovac: Ne znamo da li je naš predlog stavljan na glasanje, ali sa sigurnošću možemo reći da rudnika neće biti

Smatramo da Vlada ima sve argumente u svojim rukama da raskine ovaj apsolutno nezakoniti i apsolutno štetni ugovor, poručuju iz GI Zdravi Mojkovac. 

GI Zdravi Mojkovac: Ne znamo da li je naš predlog stavljan na glasanje, ali sa sigurnošću možemo reći da rudnika neće biti Foto: printscreen
Portal AnalitikaIzvor

Iz GI Zdravi Mojkovac navode da njihov predstavnik Miodrag Fuštić učestvuje u međuresornom radnom timu za izradu stručne analize povreda Ugovora i drugih pratećih dokumenata, formiranom od strane Vlade Crne Gore i Ministarstva energetike i rudarstva.

"U skladu sa Zaključkom Vlade odnosno Rješenjem, prema kojem smo obavezni da damo stručnu analizu Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“, a koja je pokazala da je ugovor apsolutno nezakonit, apsolutno štetan sa nesagledivim posljedicama za zdravlje, životnu sredinu i privredu lokalne zajednice predlažemo da se krene u postupak raskida ugovora shodno članu 34 Osnovnog ugovora pod tačkom, tekst je predloga zaključka koji je predložen od strane našeg predstavnika u međuresorskom timu, Miodraga Fuštića", navode iz GI Zdravi Mojkovac. 

Obzirom da je u ovoj fazi proces, kako kažu, označen stepenom tajnosti "interno", te da Fuštić ne smije iznositi detalje o trenutnom procesu, smatraju veoma važnim da se čuje glas lokalne zajednice u susret konačnoj odluci Vlade. 

U ovom trenutku ne znaju, kako kažu, da li je njihov predlog zaključka stavljen na glasanje i ako jeste, da li će ući u završnu verziju stručne analize.

"Ali sa sigurnošću možemo reći da rudnika neće biti! Podzravljamo trud koji je uložen u prethodnih mjesec dana od strane međuresornog tima, kao i odluku Vlade Crne Gore i resornog ministra g-dina Saše Mujovića da formiraju tim koji će sagledati sva dostupna dokumenta i time Vladi ukazati na smjer u kom treba da se ide kada je u pitanju potencijalni projekat rudnika Brskovo. Najviše pozdravljamo trud našeg predstavnika koji je mnoštvo argumenata, na kojima smo svi zajedno radili prethodnih 10 mjeseci, prezentovao pred timom i javnošću i koji je ponio glavni teret ispred svih nas za otkrivanje brojnih informacija, pored ostalog o zlatu, koje nije prikazano i da je u pitanju of šor kompanija", navode iz GI Zdravi Mojkovac. 

Raduje ih, poručuju, činjenica da je rad ovog tima konačno završen i vjeruju da analiza, koja će dovesti do raskida Ugovora u sebi sadrži sve argumente koje smo dostavili.

"Od mnoštva argumenata smo izabrali ključne i neoborive. Upravo zbog svega rečenog smatramo da Vlada ima sve argumente u svojim rukama da raskine ovaj apsolutno nezakoniti i apsolutno štetni ugovor. Stoga poručujemo pojedinim ministrima, poznatim po druženjima sa koncesionarom, koji će se, na predlog Ministarstva energetike i rudarstva, na nekoj od narednih sjednica Vlade izjašnjavati o ovome: ukoliko glasate protiv raskida Ugovora, direktni ste učesnici pljačke nacionalih resursa i ugrožavanja građana i prirode. Ne pokušavajte da nas prevarite! Rudnika neće biti!", poručuju iz GI Zdravi Mojkovac. 

Portal Analitika