Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • GI "Sačuvajmo Sinjajevinu": Vlada da ukine odluku o uspostavljanju vojskog poligona i ovu planinu proglasi parkom prirode

"Nova Vlada da ispravi greške prethodnih"

GI "Sačuvajmo Sinjajevinu": Vlada da ukine odluku o uspostavljanju vojskog poligona i ovu planinu proglasi parkom prirode

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" pozvala je Vladu da što prije ukine odluku o uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini i, kako su kazali, konačno tu planinu proglasi regionalnim parkom prirode, čime bi, poručuju, ispravila greške prethodnih izvršnih vlasti. 

GI "Sačuvajmo Sinjajevinu": Vlada da ukine odluku o uspostavljanju vojskog poligona i ovu planinu proglasi parkom prirode Foto: GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"
Portal AnalitikaIzvor

"Vijest da se prostornim planom Crne Gore Sinjajevina pominje i planira kao vojni poligon je zabrinjavajuća, posebno imajući u vidu da je pomenuti planski dokument radio resor kojim je rukovodila partija koja se profiliše kao ekološka. Umjesto da zelena partija štiti ekologiju, na djelu smo do sada imali samo demagogiju i prazna obećanja kada je Sinjajevina u pitanju, te stoga od nove Vlade i premijera Milojka Spajića tražimo da konačno postupi po zahtjevima i željama mještana i Sinjajevinu razvija kao poljoprivredno i turističko dobro, teritoriju života koja će hraniti Crnu Goru, a ne teritoriju smrti i uništenja", navode u saopštenju. 

Očekuju da će nova Vlada, zajedno sa nadležnim ministarstvima, konačno čuti glas naroda, jer, kako kažu, mještani Sinjajevine su već nebrojenu puta glasno i jasno rekli da ne žele vojni poligon.

"Osim naroda vjerujemo da će Vlada čuti i glas naučne zajednice, one iz Crne Gore koja je kroz studiju Agencije za zaštitu prirode i životne sredine kazala da Sinjajevina treba biti regionalni park prirode, a njihovu preporuku podržali su i naučnici sa pet evropskih univerziteta na nedavno održanoj konferenciji u Kolašinu. Smatramo da su preuzete obaveze prema bilo kojim organizacijama ili savezima manje bitne od obaveza prema sopstvenom građanstvu. Vladu ove države birali su građani, te stoga u fokusu trebaju biti oni, a ne bilo ko drugi. Prije tih obaveza Crna Gora je preuzela obaveze iz Bernske i Arhuske konvencije, koje štite pravo građana na zdravu životnu sredinu, ali i samu životnu sredinu, te njihovo kršenje može imati i pravne posledice po našu državu. Takođe, ne smijemo zaboraviti ni Ustav Crne Gore po kojem je naša država ekološka i po kojem je građanin nosilac suvereniteta, te samim tim taj građanin treba biti pitan, konsultovan i poslušan", navode iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu". 

Isto tako, dodaju, Evropska unija je u više izvještaja skretala pažnju i pozivala na rješavanje problema poligona na Sinjajevini.

"Smatramo skandaloznim i neprihvatljivim ponašanje vojnog vrha koji i dalje insistira na vojnom poligonu na Sinjajevini. Prethodna Vlada je na najignorantskiji način zanemarila zahtjev koji je podržalo preko 70 NVO iz Crne Gore da se predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu uključi u radnu grupu koja je trebala da „predloži naredne korake za implementaciju Zaključaka Vlade od 12.09.2019. godine Vlada, kojima 74.590.381 m² planine Sinjajevine ustupljeno na korišćenje Ministarstvu odbrane za potrebe formiranja vježbovno-strelišnog poligona Vojske, ili predlože novo adekvatno rješenje za vježbovno-strelišnu prostoriju na teritoriji Crne Gore, u skladu sa kriterijumima“. Koliko smo upoznati ta radna grupa je završila svoj rad, ali je mimo svake logike u njemu opet glavnu riječ vodilo vojno lice, a ne ministarstvo ekologije, poljoprivrede ili turizma. Rad te radne grupe je bio obučno bacanje prašine u oči, te se ishod očigledno unaprijed znao", navode u saopštenju. 

Sinjajevina je, poručuju, vlasništvo njenih stočara. 

"Bila, jeste i biće, te stoga bilo kakve vojne aktivnosti na njoj nijesu dobrodošle, a u slučaju bilo kakvih vojnih aktivnosti naš odgovor neće izostati. Ovog puta još oštriji, jer smatramo da smo dosta čekali i slušali obećanja, vrijeme je za djela, a jedino konkretno što ćemo prihvatiti je sljedeće: ukidanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode.

Kako bi se konačno riješio problem poligona na Sinjajevini naša organizacija je danas uputila poziv na dijalog premijeru Milojku Spajiću, predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, predsjedniku države Jakovu Milatoviću, kao i ministrima odbrane Draganu Krapoviću, ekologije Vladimiru Martinoviću, prostornog planiranja Janku Odoviću i poljoprivrede Vladimiru Joković", zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H Hunter6
21.11.2023. 16:43

Postovani prijatelji, ovo je dobro poznati nacin to jest recept koji Rusi koriste da bi sto vise sabotirali borbenu gotovost clanica NATO pakta. Ovu "dusebriznici" nijesu nista drugo (to jest njihove kolovodje) nego ruski agenti i korisni idioti. Ovo sto kazem nije problem provjeriti. Ali kod nas izgleda sve sto je PROTIV Crne Gore glatko prolazi.

2
1
P Pjesivac_neregistrovani
21.11.2023. 16:42

Ne vidim popove crkve Srbije odnosno svetosavske sekte, a inače ove izmanipulisane duduke bi najbolje bilo opkolit i ne puštat da prenoće bar tri noći i da uživaju u ljepotama “najvećeg “ pašnjaka svijeta.

2
1
r rašo_neregistrovani
21.11.2023. 15:10

Većih budala od ovih koji ne daju poligon na Sinjajevini nijesam vidio u životu. Mjesto da podrže projekat koji apsulutno ni u čemu ne ugrožava Sinjajevinu i dobiju puteve i infrastrukturu , oni se protive tome. U ostalom ih ne bi ni pitao , nije Sinjajevina njina prćija, sram da ih bude stoka nerazumna.

3
1
R Rukfaš_neregistrovani
21.11.2023. 11:39

Da je vojska Srbije, moglo bi. Ovako... crnogorska vojska, još članica NATO alijanse... ne da Crkva Srbije skupa sa podrepašima AV Miroplačivog. E sram vas bilo... ni 0,5 % pustopoljine taj poligon ne zauzima. Ja bih vama svima darovao po 50 ovaca da ih čuvate na Sinjajevini. Bog da vas vidi. Ali nećete vi Sinjajevinu kao resurs. Vi nećete crnogorsku vojsku. Zato što je crnogorska.

8
1
d duro_neregistrovani
21.11.2023. 11:17

da dođe vojska srbije na vjezbu nebi bilo problema?

10
0
D Dragan65_neregistrovani
21.11.2023. 11:10

A evo ih!!! Dje ste bili dok je bila prethodna Vlada, a??? Bilo sve ok?

8
0