Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Nauka / Tehnologija
 • Kolumne
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Abiznis

GI "21.maj": Ekstraktivna ekonomija svela Crnu Goru na nivo siromašne zemlje trećeg svijeta

Crna Gora u postjugoslovenskom periodu nikada nije imala državnu politiku koja je bila posvećena humanom i održivom ekonomskom razvoju i afirmisanju preduzetničke kulture, saopštili su iz Građanske inicijative "21.maj". 

GI "21.maj": Ekstraktivna ekonomija svela Crnu Goru na nivo siromašne zemlje trećeg svijeta Foto: Građanska inicijativa 21. maj
Portal AnalitikaIzvor

"Nakon raspada SFRJ, nekadašnja socijalistička preduzeća su bila odsječena od regularnih tržišta i time osuđena na propast, ili su iznutra pokradena ili su privatizovana da bi bila ugašena i opljačkana. Pogubna i od većine podržana politika tokom devedesetih godina uništila je ekonomiju i masovno pauperizovala stanovništvo", navode u saopštenju. 

Posljedica je, kako kažu, bila stvaranje kriminalizovane, monopolizovane i razorene ekonomije pod okriljem DPS-ovog režima, nestanak srednje klase i dovođenje većine stanovništva u zonu apsolutnog ili relativnog siromaštva.

"Ekstraktivna politika je podržala ekstraktivnu ekonomiju i svela je Crnu Goru na nivo siromašne zemlje trećeg svijeta sa BDP po stanovniku koji nije prelazio 35% iz perioda dok smo bili jugoslovenska republika.  Nakon nezavisnosti propuštena je istorijska šansa da se kroz model senzibilne, fer i otvorene ekonomske politike, posvećenosti konceptu ekološke države i podsticanju preduzetničke kulture stvori propulzivna, privlačna i inovativna privreda. Nastavljena je ekstraktivna ekonomija povezana sa eksponencijalnim rastom javnog duga, koruptivnim tretmanom stranih ulaganja i javnim politikama koje su forsirale obiman, nekompetentan i korumpiran javni sektor", saopštili su iz Građanske inicijative "21.maj". 

Kao proizvod takvog kleptokratskog kapitalizma, slabih institucija i pravne nesigurnosti dobili smo, poručuju, odliv radno sposobnog stanovništva, nazaposlenost mlade populacije, destimulativne zarade, domaći biznis sa niskim investicionim potencijalom i na hiljade preduzeća u stranom vlasništvu nemotivisanih da značajnije ulažu u razvojne projekte u Crnoj Gori.

"Pritom, smjena vlasti od prije tri godine, osim što je donijela ekstremnu političku i pravnu nesigurnost, neodrživi socijalni, ekonomski i poreski populizam, kao i nestabilan i demotivišući privredni ambijent, samo je potvrdila da nove vladajuće stranke nemaju niti ekonomsku niti reformsku niti državnu politiku", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.