Društvo

GI "21.maj": Crna Gora nikada ne smije zaboraviti značaj, ulogu i doprinos Josipa Broza Tita

Na današnji dan rođen je Josip Broz Tito. Kao generalni sekretar KPJ bio je na čelu najslavnijeg pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, podsjećaju iz Građanske inicijative "21.maj". 

GI "21.maj": Crna Gora nikada ne smije zaboraviti značaj, ulogu i doprinos Josipa Broza Tita Foto: Građanska inicijativa 21. maj
Portal AnalitikaIzvor

"Jugoslovenski komunisti i partizani porazili su fašističke okupatore i domaće kolaboracioniste, oslobodili zemlju i postali dio međunarodne antifašističke koalicije koja je monstruozni i rasistički Hitlerov režim poslala na smetlište istorije", navode u saopštenju. 

Tito je, podsjećaju, bio prvi predsjednik Vlade poslijeratne socijalističke Jugoslavije i kasnije sve do svoje smrti predsjednik SFR Jugoslavije.

"Titova Jugoslavija je bila država socijalne pravde, zasnovana na ravnopravnosti naroda i građana, lider Pokreta nesvrstanih i jedna od najuglednijih zemalja svijeta. Broz je nesumnjivo bio državnik svjetskog formata što su mu priznali brojni državni uglednici, slavni političari i svjetski poznate ličnosti. Lično je zaslužan što je Crna Gora postala jedna od šest jugoslovenskih republika, što je doživjela najveći napredak i modernizaciju u svojoj istoriji i što je crnogorski narod bio jedan od šest konstitutivnih jugoslovenskih naroda", navode iz GI "21.maj". 

Bez narodnooslobodilačkog pokreta otpora i velikog doprinosa crnogorskih partizana u oslobađanju i stvaranju federativne Jugoslavije, poručuju, ne bi bilo ni današnje međunarodno priznate i suverene Crne Gore.

"Istovremeno, podsjećamo i na činjenicu da se naš Glavni grad 46 godina zvao Titograd. Zato Crna Gora nikada ne smije zaboraviti značaj, ulogu i doprinos Josipa Broza Tita. Crna Gora pamti", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika