Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • GI "21.maj": Budućnost Crne Gore nezamisliva bez trajnog antifašističkog sjećanja i snažnog evropskog identiteta

GI "21.maj": Budućnost Crne Gore nezamisliva bez trajnog antifašističkog sjećanja i snažnog evropskog identiteta

Današnji dan svjedoči o kapitulaciji nacističke Njemačke čime je okončan Drugi svjetski rat na evropskom tlu. Pet godina kasnije, istoga dana, francuski ministar Rober Šuman je održao govor kojim je pokrenut proces formiranja sadašnje Evropske Unije, podsjećaju iz Građanske inicijative "21.maj". 

GI "21.maj": Budućnost Crne Gore nezamisliva bez trajnog antifašističkog sjećanja i snažnog evropskog identiteta Foto: Građanska inicijativa 21. maj
Portal AnalitikaIzvor

"Podsjećamo da je pobjedi nad nacizmom i fašizmom, pored velikih globalnih sila SADa, SSSRa i Velike Britanije, najveći doprinos dala antifašistička i partizanska Jugoslavija. U okviru jugoslovenskog pokreta otpora nesrazmjeran doprinos pobjedi nad fašizmom dala je i Crna Gora", navode iz GI "21.maj".

Sa više od trećine stanovništva koje je obuhvatio neprijateljski teror, sa deset odsto stanovništva koje je poginulo i strijeljano od strane okupatora i kolaboracionista, sa oko 40.000 učesnika u NOVJ i 257 narodnih heroja, Crna Gora, poručuju, ostaje trajno utemeljena u evropskom i globalnom antifašizmu.

"Danas je naša država zemlja kandidat za učlanjenje u EU i zato su i Dan pobjede i Dan Evrope neraskidivo vezani sa crnogorskom prošlošću i budućnošću. Evropska zajednica je rođena iz antifašizma tako da je i Evropska Unija neodrživa bez odlučnog otpora šovinizmu, agresiji, diskriminaciji i mržnji, pa je samim tim i budućnost Crne Gore nezamisliva bez trajnog antifašističkog sjećanja i snažnog evropskog identiteta. Crna Gora pamti", poručuju iz GI "21.maj". 

Portal Analitika