Društvo

GI “21. maj”: Policajci da kažu istinu o zlostavljanju, javnost će ih (za)štititi od odmazde

Članstvo Građanske inicijative “21. maj” pozdravlja konačno otvaranje istrage protiv više policijskih službenika koji su falsifikovali službenu dokumentaciju i podnijeli lažne izvještaje o upotrebi sredstava prinude prema građanima koji su na Cetinju 5. septembra 2021. godine mirno i demokratski protivili nasilnoj intronizaciji mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, saopšteno je iz ove inicijative. 

GI “21. maj”: Policajci da kažu istinu o zlostavljanju, javnost će ih (za)štititi od odmazde Foto: Građanska inicijativa 21. maj
Portal AnalitikaIzvor

“Oni su to uradili po naređenju rukovodstva Uprave policije i pretpostavljenih starješina kako bi se prikrilo mučenje i zlostavljanje građana na Cetinju. Čelnici Uprave policije su im obećali da će zbog takvog postupanja biti ne samo oslobođeni eventualnog krivičnopravnog progona već i nagrađeni”, kažu u saopštenju. 

Dodaju da, i pored upozorenja da to ne čine, a posebno da ne žure dok se ne utvrde sve činjenice, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, čelnici tadašnje Vlade, su novčano nagradili sve policijske službenike i starješine, naročito one koji su mučili građane ili su postupali na druge protivzakonite načine. 

“Policijski službenici su prihvatili i realizovali naređenja da upotrijebe protivzakonitu i prekomjernu silu kao i da o tome podnesu lažne, unaprijed sastavljene, izvještaje. Znali su da će za torturu odgovarati lično bez obzira po čijem su naređenju postupali”, ističu u saopštenju. 

Pokretanjem istrage u potpunosti su, kažu, potvrđeni navodi aktivista za ljudska prava koji od septembra 2021. godine dosljedno i argumentovano, uz navođenje konkretnih imena, zahtijevaju djelotvornu istragu mučenja.

“Članstvo Građanske inicijative “21. maj” izražava nezadovoljstvo i neslaganje što uporno izostaje utvrđivanje krivične odgovornosti čelnika Uprave policije, tadašnje Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dali pristanak, podstrekivali su i ohrabrivali zlostavljanje građana na Cetinju ili su o tome ćutali”, navode u saopštenju. 

Kažu i da dio odgovornosti za to snose i one suverenističke partije koje su pristale da bezuslovno podrže aktuelnu Vladu Dritana Abazovića jasno ignorišući ozbiljna kršenja ljudskih prava koje je on podstakao, dozvolio i tolerisao.

“Članstvo Građanske inicijative “21. maj” javno poziva i ohrabruje starješinu Dragišu Mugošu koji je policajcima izdavao naređenja o upotrebi sredstava prinude, Ljubišu Bajovića, Baja Varajića, Dragoslava Stanišića, Neđeljka Markovića, Dragomira Vlahovića, iz CB Bar, Vladana Nedovića i Srđana Janića, iz CB Bijelo Polje, ali i druge policijske službenike da sa sebe skinu odgovornost, i u cilju zaštite javnog interesa i konačnog pomirenja u Crnoj Gori, otvoreno progovore uz čije su naređenje i pristanak djelovali. Konačno, članstvo Građanske inicijative “21. maj” poziva aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da do okončanja krivičnog postupka policijske službenike privremeno udalji iz Uprave policije”, zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika