Društvo

Tražili od Abazovića da zaštiti javni interes

GI 21. maj podržao protest na Debelom brijegu: „Vlada do daljnjeg da pomaže Bolnicu Meljine“

Članstvo Građanske inicijative “21. maj” u Herceg Novom svojim prisustvom je podržalo protest koji je u blizini graničnog prijelaza Debeli brijeg organizovala Opština Herceg Novi u cilju opstanka Bolnice Meljine i njenog uvođenja u sistem crnogorskog javnog zdravstva, saopšteno je iz ove orhanizacije.

GI 21. maj podržao protest na Debelom brijegu: „Vlada do daljnjeg da pomaže Bolnicu Meljine“ Foto: GI 21. maj
Portal AnalitikaIzvor

Dodaju i da se Gradski savjet GI “21. maj” u Herceg Novom obratio pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću povodom pitanja zdravstvene zaštite stanovništa Herceg Novog i obližnjih opština u Boki.

„GI “21. maj” zahtijeva od Vlade Crne Gore do daljnjeg svakog mjeseca pomaže Bolnici Meljine u stečaju u podmirivanju svih nedostajućih obaveza i da se nađe trajno rješenje kako bi zaštitio javni interes i otklonile posljedice predatorske privatizacije. Bez obzira na ideološke i druge razlike, građani i građanke Herceg Novog i svi njihovi politički i građanski predstavnici i predstavnice jedinstveno razumiju potencijal i značaj Bolnice Meljine“, poručili su.

Prema njihovim riječima, neodgovorna privatizacija i još neodgovorniji odnos vlasnika učinili su da se potpuno ograniči zdravstveni i ekonomski napredak i ozbiljno naruši javni interes stanovništva Herceg Novog. Vlada Crne Gore je, kako su istakli, dužna da ga zaštiti.

„GI “21.maj” se sa punim poštovanjem odnosi prema naporima i različitim inicijativama gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Stevanom Katićem, uključujući i doprinos Skupštine opštine Herceg Novi koja je kroz kvalitetne debate pokuša(va)la da kanališe određena rješenja. Podsjećamo da su brojne političke partije politizovale pitanje bolnice u Meljinama i nažalost te teme se držale onoliko koliko je trajala predizborna kampanja. Kada su preuzele i najodgovornije dužnosti u sistemu, njihovi predstavnici su zaboravili na data obećanja“, kazali su.

Iz GI „21. maj“ podsjećaju da je NVO “Mans” još početkom 2012. godine ukazala da je ugovor o prodaji vojno medicinskog kompleksa “Meljine” sklopljen na štetu građana i građanki Crne Gore. 

„Tadašnja Vlada Crne Gore je odbacila te ocjene i “pohvalno” isticala da je novi vlasnik bolnicu “platio” sa 25 miliona obveznica restitucije(!?). Dodatno, tadašnja Vlada Crne Gore se hvalila da je “prodajom kompleksa ostvarila značajnu uštedu u budžetu” jer je navodno građane Crne Gore “oslobodila izdavajanja značajnih finansijskih sredstava” iako je cijela istina da je građane Crne Gore isključivo lišila značajne imovine, a danas i odgovarajuće sekundarne zdravstvene zaštite“, istakli su. 

Napominju da Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Skupštine Crne Gore nažalost nije doprinijela otklanjanju posljedica predatorske privatizacije.

„I pored pokrenutih postupaka po ovom pitanju, krivično pravosuđe nije pokazalo efikasnost i čini se da, i nakon političkih promjena, avgusta 2020. godine, u ovom slučaju još snažnije izostaje politička volja za realizaciju krivičnog gonjenja. U ovom trenutku je činjenica da Crna Gora nastavlja da gubi bitku sa krupnom korupcijom. Djeluje kao da su se samo zamijenili (promijenili) igrači. Za GI “21. maj” sudsko poništavanje svih spornih privatizacija je od ključnog značaja. Zalažemo se da se javne usluge što više decentralizuju odnosno (re)municipalizuju i izvorno vrate opštinama i lokalnom stanovništvu i nad njima uspostavi odgovarajuća i efikasna demokratska kontrola“, zaključili su.

Portal Analitika