Abiznis

GI 21. maj: Očigledna je namjera da se i penzijsko osiguranje razgradi poput zdravstvenog

Ministar finansija pozivajući se na fiktivni program “Evropa sad 2” najavio je maglovitu reformu Fonda PIO. Osim što je nagovijestio povećanje budžetskog finansiranja penzija i ukidanja doprinosa na teret poslodavca očigledna je namjera da se i penzijsko osiguranje razgradi poput zdravstvenog osiguranja, saopšteno je iz GI 21. maj. 

GI 21. maj: Očigledna je namjera da se i penzijsko osiguranje razgradi poput zdravstvenog Foto: Građanska inicijativa 21. maj
Portal AnalitikaIzvor

Time bi se, kako navode, na pustolovan način išlo prema destrukciji tzv. Bizmarkovog modela socijalnog osiguranja koji je vjekovni temelj evropskog modela solidarne države i ujedno decenijama prisutan i u Crnoj Gori. 

“Podsjećamo da se nakon ukidanja doprinosa javni zdravstveni sistem nije pomjerio sa mrtve tačke, tako da će se nakon ukidanja penzijskih doprinosa dotući i javni penzijski sistem. Pravdajući se da se penzijska reforma ne može desiti bez javnog dijaloga između vlade, sindikata i poslodavaca resorno ministarstvo upućuje i na paralelne fiskalne mjere u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta”, kažu u saopštenju. 

Ukoliko, kako dodaju, taj “dijalog” bude isti kao prilikom donošenja razarajućeg Zakona o sprečavanju pranja novca koji je postao omča oko vrata i domaćem biznisu i stranim investitorima onda je to pravi put u podrivanje nacionalne ekonomije i socijalnog poretka. 

“Zato bi optimalno bilo kada bi ova “promišljena i stručna” Vlada odustala od bilo kakve ekonomske politike jer bi to makar garantovalo djelimično urušavanje javnih finansija i klečeći opstanak poslovne zajednice. Time bi se u narednim godinama lakše popravljala ekonomska šteta koju amaterske stranke iz novog režima u kontinuitetu proizvode”, zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika